FIFA geeft Joos en andere analisten lik op stuk: 'VAR is dit WK nog niet gebruikt'

FIFA geeft Joos en andere analisten lik op stuk: 'VAR is dit WK nog niet gebruikt'

16-06-2018 10:56
7

Met Portugal-Spanje begon het WK in Rusland pas écht, want de topaffiche loste alle verwachtingen in. De Iberische burenstrijd stond bol van de (knappe) doelpunten, hoogstandjes en ... discussies. De FIFA wijst alle critici een dag later terecht.

Bij de gelijkmaker van Diego Costa ontstond er heel wat controverse. De Spanjaard sloeg op een lange bal met zijn arm tegen de keel van Pepe, waarna hij op fraaie wijze afrondde. Onder meer Filip Joos sprak tijdens zijn live-commentaar schande over het feit dat de videoref de fase liet passeren. Ook de analisten in de Sporza-studio zouden het doelpunt afgekeurd hebben.

De FIFA komt nu echter met een officieel statement dat een andere kijk op de zaken werpt. 'De VAR is nog niet in actie gekomen', tekent Sporza op. 'Ref Gianluca Rocchi vroeg "een verificatie zonder beeldbewijs", maar geen VAR. Hij sprak met de centrale scheidsrechter na de goal van Costa. Hij vroeg: "Hebben jullie iets gezien, jongens?" De assistenten zeiden: "Het is oké, doe maar door." Op dit WK is de VAR dus nog niet gebruikt. De ref moet daarvoor duidelijk met een vingergebaar een scherm tekenen.'