'De Rode Duivels winnen het WK niet, de deceptie komt tegen de wereldkampioen'

'De Rode Duivels winnen het WK niet, de deceptie komt tegen de wereldkampioen'

14-06-2018 12:15
18

Het WK komt er nu eindelijk aan. Het voetbaltoernooi der voetbaltoernooien. Schrijven onze Rode Duivels dan toch geschiedenis of wordt het alweer één van de grote landen? VoetbalPrimeur.be blikt vooruit op het WK en laat elke dag één redacteur aan het woord.

Onze Rode Duivels
Laten we meteen vier dingen duidelijk stellen. Eén, de Rode Duivels hebben een Gouden Generatie. Twee, we gaan van ze genieten tijdens het WK. Drie, we worden geen wereldkampioen. En vier, dat is helemaal geen schande.

In alle linies heeft België spelers van wereldformaat rondlopen. Maar helaas zijn we daar niet alleen in. Dat geldt ook voor landen als Frankrijk, Duitsland en Brazilië. Dan zijn er ook nog Spanje en Argentinië. Aan sterke teams geen gebrek. Het tornooi niet winnen is dus niet abnormaal.

Het WK winnen zou België trouwens ook niet doen met Radja Nainggolan in de ploeg. Al gaan we hem wel missen.

De opstelling: 4-3-3
De 3-4-3 van Martinez gaat ons sowieso in de problemen brengen. Tegen Panama en Tunesië kun je dat zonder problemen gebruiken, maar tegen de grotere landen moet er iets veranderen. Een 4-3-3 is tegen landen als Engeland, Brazilië of Frankrijk aan te raden. Al wordt dat niet eenvoudig met het beschikbare materiaal.

Je hebt een fitte Kompany (of anders Vermaelen) nodig in het centrum. Alderweireld kan daar langs hem spelen en Vertonghen verhuist naar de linkerkant. Meunier zakt iets en wordt een 'echte' rechtsback met aanvallende impulsen. Achter die vier staat natuurlijk Courtois. Tegen Panama en Tunesië ben je met Boyata of Dendoncker ook uit de brand in de achterhoede.

Op het middenveld hebben we kracht nodig. Fellaini komt daardoor in de ploeg. Ja, Marouane is niet de meest sierlijke voetballer, maar daar hebben we er nog genoeg van. Fellaini is de stofzuiger die bij de tegenstander angst in boezemt. Natuurlijk moet De Bruyne op het middenveld het verschil maken, maar dan heb je onvoldoende aan Fellaini alleen om hem van steun te voorzien. Dembélé is de betere voetballer en hoort eigenlijk in de ploeg, maar verzet iets te weinig werk. Witsel is vlees noch vis. Verras en kies voor Dendonker. Was er maar een periode geweest dat ie getest kon worden of hadden we in ons land, maar een breker die kon voetballen.

Voorin is het duidelijk: geef Hazard de vrije rol. Laat Eden van het WK zijn achtertuin maken. De wereld zal ons dankbaar zijn. Aan Lukaku hoeft ook niet getwijfeld te worden. Romelu beukt en scoort. Op rechts is het laatste plaatsje voor Mertens.

De prognose: de halve finale
De eerste ronde overleven we met sprekend gemak. De Rode Duivels eten Panama op. Daarna worden de verwachtingen te groot en winnen de Belgen moeizaam van Tunesië. De match om de eer wint België daarna van Engeland met een goaltje verschil.

In de tweede ronde wacht Senegal, Colombia, Polen of Japan op de Belgen. Dat wordt geen probleem. In de kwartfinales begint het echte werk, maar de eerste topmatch winnen de Belgen nog. Na een zege tegen Brazilië zweeft het land en dan volgt de deceptie tegen de latere wereldkampioen Frankrijk.

Wie speelt de finale?
Duitsland en Frankrijk

Wie wint het WK?
Frankrijk

Naar welke Rode Duivel kijk jij uit?
Eden Hazard

Welke speler wordt de revelatie van het toernooi?
Mbappé (Frankrijk)

Welk land gaat af?
Portugal

Wie wordt topschutter?
Griezmann

Daan Slingers
Hoofdredacteur VoetbalPrimeur.be