Vooruitblik: Rode Duivels moeten sleutelen aan opstelling, thuisland gaat af

Vooruitblik: Rode Duivels moeten sleutelen aan opstelling, thuisland gaat af

Gepubliceerd: woensdag 13 juni 2018 om 11:00wo 13-06-2018 om 11:00

Het WK komt er nu eindelijk aan. Het voetbaltoernooi der voetbaltoernooien. Schrijven onze Rode Duivels dan toch geschiedenis of wordt het alweer één van de grote landen? VoetbalPrimeur.be blikt vooruit op het WK en laat één redacteur aan het woord.

Onze Rode Duivels
Ondanks de uitstekende partij tegen Costa Rica blijft er één vraagteken bij de Rode Duivels: wat gaan ze doen tegen een grote natie? Dat ligt natuurlijk ook aan het kwalificatiesysteem, waarin de Duivels helaas nauwelijks zijn getest. De Nations League moest dat verhelpen, maar met Zwitserland en IJsland kwamen ook daar geen wereldtoppers uit de bus.

Dat de Rode Duivels door de eerste ronde geraken, dat staat buiten kijf. Weinig ploegen winnen zo consequent van de 'kleintjes' als België. De kans dat Panama ons kan verontrusten is nihil, en ook Tunesië is op papier een stuk zwakker. De match tegen Engeland wordt een pak interessanter om een eerste stand van zaken op te maken.

Is het WK mislukt bij 'maar' een kwartfinale? Dat willen veel analisten ons inprenten, vooral dan omdat dat hetzelfde resultaat is als twee en vier jaar geleden. Toen waren de fans echter vooral teleurgesteld door de manier waarop. Tegen Argentinië en Wales werd er simpelweg niet gevoetbald en vergooiden de Duivels hun kansen. Een nederlaag tegen Duitsland of Brazilië betekent niet noodzakelijk dat Martinez een slechte bondscoach is, zolang het een felbevochten match was.

Opstelling: 4-3-3
Martinez gaat altijd voor een 3-4-3, maar die opstelling heeft zo zijn gebreken. Tegen Portugal zagen we het middenveld al moeilijkheden hebben met het overtal. 3-4-3 vereist dat de middenvelders echt een pak sterker zijn dan die van de tegenstander, wat ook zo is tegen landen als Egypte en Costa Rica. Tegen pakweg Engeland is dat al minder het geval.

België zou in die wedstrijden dan ook gebaat zijn met meer evenwicht op het middenveld. Het is dan voornamelijk een keuze tussen Marouane Fellaini en Mousa Dembélé. Die laatste lijkt de meest nuttige optie omdat hij ook heel balvast is. Fellaini heeft meer duelkracht en scorend vermogen. Hij kan in de slotfase nog als breekijzer optreden. 

We gaan dan wel terug naar een viermansverdediging, maar veel automatismen hoeven er niet te veranderen. Jan Vertonghen is terug een pure linksback in dit systeem, maar kan die rol zeker aan. Toby Alderweireld en Thomas Vermaelen kunnen zolang Vincent Kompany niet fit is het centrale duo uitmaken. Thomas Meunier blijft op rechts.

Voorin is er nog plaats voor twee flankspelers. De keuze valt hier op Eden Hazard en Dries Mertens. Yannick Carrasco kan soms flitsen, maar is een pak minder efficient dan de andere twee. Op basis van de statistieken moeten Hazard en Mertens altijd spelen. Uiteraard is Romelu Lukaku de eerste spits.

De prognose 
De poulefase zou makkelijk te doen moeten zijn, daarna volgt Senegal, Colombia, Polen of Japan. Vier ploegen met heel wat talent, maar de Rode Duivels zijn op papier beter dan ze allemaal. Bovendien zijn het allemaal ploegen die open spelen, wat de Rode Duivels heel goed ligt.

Daarna krijgen we een heel ander verhaal. Brazilië of Duitsland kloppen zou een absolute stunt zijn, zelfs voor een land met een resem Premier League-toppers. De kans is reëel dat de Duivels niet verder zullen raken dan deze ronde. Hopelijk krijgen we ongelijk!

Wie speelt de finale?
Brazilië en Frankrijk

Wie wint het WK?
Frankrijk

Naar welke Rode Duivel kijk jij uit?
Kevin De Bruyne

Welke speler wordt de revelatie van het toernooi?
Hirving Lozano (Mexico)

Welk land gaat af?
Rusland

Wie wordt topschutter?
Neymar Jr. (Brazilië)

Door P.L.

Lees meer over:Rode DuivelsBelgië

Plaats een reactie

Intel +1467
woensdag 13 juni 2018 om 13:33
Ja dat vind ik ook , als ze de kwartfinale winnen tegen Duitsland of brazilie is het wk meer dan geslaagd voor mij, en ook al hebben we niet het beste team qua voetbal en combinaties toch wel echt genieten als ge ze nu zie spelen
Vind ik leuk
camargue +5241
woensdag 13 juni 2018 om 15:59
Hetgeen hij schrijft probeer ik al weken uit te leggen. Blij dat ik hier dan toch niet alleen sta. Tegen toppers zal met de huidige veldbezetting niet veel kans gemaakt worden, dan moeten we zeker een beter bezet middenveld hebben. De match tegen Portugal heeft hier al veel duidelijk gemaakt dacht ik.
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws