Standard-voorzitter wil competitiehervorming: 'Terug met 18 clubs'

Standard-voorzitter wil competitiehervorming: 'Terug met 18 clubs'

12-06-2018 20:15
16

Over het competitieformat in de Jupiler Pro League is er al veel inkt gevloeid, maar ook Standard-voorzitter Bruno Venanzi doet er graag zijn zegje over. Hij is lid van het Uitvoerend Comité bij de Voetbalbond. Bij L'Avenir is hij duidelijk: de Play-Offs moeten weg.

Venanzi is de huidige competitieformule beu. "In de huidige formule zijn er te veel wedstrijden. Wie ver raakt in Europa, zoals Racing Genk of Anderlecht vorig seizoen, heeft een zorg. We hebben namelijk niet de spelerskernen om overal competitief te zijn. Nochtans zijn de Europese toernooien heel belangrijk, ze zorgen voor meer geld en een betere coëfficient."

De Play-Offs afschaffen zou de TV-rechten doen dalen, maar Venanzi is daar niet bang voor. "Ik denk niet dat dat gaat gebeuren. In Frankrijk heb je een normaal kampioenschap met twintig clubs. Ze hebben nu hun TV-rechten weer met 60 procent verhoogd. Het is misschien 'sexy' om vier keer per jaar Anderlecht - Standard te hebben, maar dat verlaagt interesse in andere wedstrijden", meent hij.

"In een klassiek kampioenschap kan je in april ook een match zien tussen de 15e, die strijdt voor het behoud, en de derde, die strijdt voor de titel of een Europees ticket. Dat trekt ook veel volk aan."