Vooruitblik: bijzonder veel druk op de ketel, kleine aanpassing kan wonderen doen

Vooruitblik: bijzonder veel druk op de ketel, kleine aanpassing kan wonderen doen

11-06-2018 17:00
1

Het WK komt er nu eindelijk aan. Het voetbaltoernooi der voetbaltoernooien. Schrijven onze Rode Duivels dan toch geschiedenis of wordt het alweer één van de grote landen? VoetbalPrimeur.be blikt vooruit op het WK en laat één redacteur aan het woord.

Onze Rode Duivels
Niets in onze maatschappij evolueert zo snel als het voetbalwereldje. De Belgische nationale ploeg is daar het schoolvoorbeeld van. Waar vier jaar geleden, na de kwalificatie voor Brazilië, een hosannastemming heerste, steekt nu twijfel en frustratie de kop op. Euforie heeft plaatsgeruimd voor cynisme, voetbalsprookje voor doemscenario, een volle Heizel voor een halfvolle.

Het staat als een paal boven water: als de Rode Duivels straks eenzelfde afgang beleven als twee jaar terug in Frankrijk (ons toetsenbord weigert nog steeds pertinent de naam van de toenmalige tegenstander op het scherm te toveren), zullen zelfs de trouwste fans deze generatie definitief laten vallen. Met de ervaring van 2014 en 2016 in de bagage moet deze kern ein-de-lijk eens boven zichzelf uitstijgen in Rusland.

Het wantrouwen is echter gigantisch, ondanks een reeks van achttien ongeslagen wedstrijden onder Roberto Martinez. De kritiek is inmiddels genoegzaam bekend: we komen zo weinig uit tegen toplanden, señor. En als dat op een blauwe maandag dan toch eens het geval is (Spanje in september 2016, Portugal onlangs), wordt er niet gewonnen. Geen kat die weet of de Duivels nu eigenlijk klaar zijn voor het WK of niet.

Maar geloof me vrij: dat is bij andere naties evenzeer het geval. Kijk er gerust de recente kwalificatiecampagnes van de grootmachten uit het wereldvoetbal eens op na. De 5-0’s en 7-1’s vliegen je om de oren, terwijl oefeninterlands eigenlijk niemand een moer kan schelen. Op de pianist schieten is zelden een goed idee, zo luidt de zegswijze. Misschien schreef de componist wel een te slappe partituur? De UEFA Nations League moet vanaf dit najaar een antwoord bieden.   

De opstelling: 3-5-2
Nooit lag een spelsysteem van een bondscoach zo onder vuur als de 3-4-3 van Martinez. Vanuit alle mogelijke hoeken krijgt het tactische plaatje van de Spanjaard tegenwind. Eerlijk? Een 3-4-3 met een vierkant op het middenveld is een geweldig systeem. De 43 (!) treffers in de WK-voorronde bevestigen die aanname. Een verademing na het rigide spel onder Marc Wilmots, maar de vox populi maakt zich plots zorgen over de achterhoede. Spelen we nu niet té aanvallend? Een discussie à la belge.

De schoonheid van een perfect uitgevoerde 3-4-3 staat buiten kijf, maar toch opteert Martinez beter voor een 3-5-2. De reden daarvoor is glashelder: bij een nationale ploeg heb je onvoldoende tijd om in detail aan een 3-4-3 te werken, een systeem dat moeilijker (want zeldzamer) is dan de klassieke 4-3-3 bijvoorbeeld. Een driehoek op het middenveld zal heel wat extra herkenningspunten creëren bij de spelers die het moeten uitvoeren.

Welke noeste arbeiders moeten ons land nu richting wereldtitel loodsen op het WK? Over de doelman bestaat geen twijfel. Thibaut Courtois krijgt in Rusland een uitgelezen kans om zich te profileren als beste keeper van deze planeet. Manuel Neuer komt immers terug uit een ellenlange blessure, David De Gea ging in de oefenpot tegen Zwitserland in de fout en Gianluigi Buffon is zelfs niet van de partij. Voor de neus van onze nummer één nemen - fingers crossed dat iedereen fit blijft/wordt – usual suspects Toby Alderweireld, Vincent Kompany en Jan Vertonghen plaats. Thomas Vermaelen is de ideale doublure op de bank.

Over de meerwaarde van Thomas Meunier en Yannick Carrasco vloeide al veel inkt, maar qua profiel moeten beide heren perfect in staat zijn de gehele flank voor hun rekening te nemen. Bij Carrasco duiken vaak vraagtekens op over zijn verdedigende ijver. Ziedaar een bijkomend argument pro 3-5-2. Met een extra mannetje in de middenstrook kan de dekking in de rug van de ster uit de Chinese Super League beter verzorgd worden, waardoor Vertonghen niet nodeloos hoeft uit te stappen.

Idealiter speelt het middenveld van de Rode Duivels met de punt naar achteren. Slechts één landgenoot is capabel die rol bevredigend in te vullen op topniveau: Axel Witsel. Ok, soms durft een tegenaanval al eens te stokken als de Luikenaar aan de bal komt, maar in balverlies kan niemand aan hem tippen. Zijn ijzeren discipline stelt de twee andere middenvelders in staat om te excelleren. Naast sterkhouder Kevin De Bruyne mag Thorgan Hazard zijn ding doen. De meest onderschatte Belgische voetballer heeft klasse te koop én combineert dat met een grote longinhoud, waardoor hij ook vuil werk durft op te knappen.

Dat Romelu Lukaku het speerpunt vormt van deze generatie, lijdt geen twijfel meer. En ja, ook in Rusland zal de spits van Manchester United hoogstwaarschijnlijk weer heel wat irritatie opwekken. Zijn cijfers spreken echter boekdelen: een betere Belgische spits loopt er niet rond. Michy Batshuayi is de ideale bliksemafleider als invaller. Naast Lukaku krijgt Eden Hazard alle ruimte om zijn ding te doen. De Chelsea-ster brengt te weinig diepgang als je hem vastspijkert op de zijlijn. Vanuit een meer centrale rol zal hij de tegenstander sneller weten te verrassen.

Verder kunnen enkele bankzitters een prominente rol opeisen. Mousa Dembélé zal zeker zijn minuten maken. Als de driehoek centraal omgekeerd moet worden, vervangt hij Hazard junior. Voorin mag de vermoeid ogende Dries Mertens zijn rol als luxe-invaller weer met glans vervullen. Bij een gebrek aan creativiteit is ook de wedergeboren Adnan Januzaj een optie. Marouane Fellaini doet dienst als breekijzer wanneer de slotminuten nog een treffer moeten opleveren.

De prognose: kwartfinale
Eén tip, meneer Martinez: benut het voordeel van groep G! Aangezien wij ons als één van de laatste landen zullen kwalificeren voor de achtste finales (daar twijfelt toch écht niemand aan), kan je je opponent in de kwartfinale bij wijze van spreken zelf kiezen. Maakt Brazilië of Duitsland de beste indruk? Probeer dat land in kwestie te vermijden.

Hoogstwaarschijnlijk wordt dat advies echter vakkundig in de wind geslagen. Zelfs áls we de mindere tegenstander treffen, belooft de kwartfinale overigens een aartsmoeilijke klus te worden. Zeker niet onmogelijk, maar een uitschakeling is dan realistischer dan een triomftocht.

Wie speelt de finale?
Brazilië – Duitsland

Wie wint het WK?
Brazilië

Naar welke Rode Duivel kijk je uit?
De onvoorspelbaarheid en het 'flitsgehalte' van Michy Batshuayi

Naar welke speler kijk je uit?
Perfect gepiekt na een hardnekkige blessure: Paolo Dybala

Welk land wordt de revelatie van het toernooi?
1992 herleeft: de gouden generatie van Denemarken

Welk land gaat af?
Waar de nationale pers weer haar rol zal spelen: Frankrijk

Wie wordt topschutter?
Revanche voor zijn jammerlijke aftocht van vier jaar geleden: Neymar

V.H.