VP Award 2018: Ene Bruggeling troeft andere af in grand cru van Blauw-Zwart

VP Award 2018: Ene Bruggeling troeft andere af in grand cru van Blauw-Zwart

11-06-2018 10:00
10

Ruud Vormer mag een extra kleinood op de schouw zetten. De Nederlander wordt door VoetbalPrimeur.be in de bloemetjes gezet met de ‘VP Award 2018’. Het deskundige oordeel van onze redactie en van jullie, de lezers van VP.be, laat er geen twijfel over bestaan: Vormer was de beste speler van de Jupiler Pro League 2017-2018.

Niemand die durft te beweren dat de aanjager van Club Brugge de trofee niet zou verdienen, al had onze redactie in eerste instantie wel een andere laureaat. Na de stemmentelling bij de redacteurs van VP stond Hans Vanaken namelijk bovenaan, met Vormer in zijn spoor. De lezers lieten er echter geen twijfel over bestaan: Vormer kreeg 29 procent van de stemmen, Vanaken ‘slechts’ negentien. Daardoor wipte de Oranje-international (175 punten) nog over onze landgenoot (158,6).

Club aan de top
Dat Vormer een gigantische impact had op de successen van Blauw-Zwart, staat buiten kijf. De aanvoerder maakte zijn truitje nat vanaf speeldag één tot de titelviering. Tussendoor vergat hij echter ook niet uitstekend te voetballen. Onze noorderbuur combineert het beste van twee werelden: de ene keer verdeelt hij zelf het spel vanop de middenstrook, de andere duikt hij plotseling op in de vijandelijke box.

Opvallen deed Vormer vooral met zijn geweldige traptechniek. Knappe treffers uit vrije trap wisselden haarfijne hoekschoppen af. Geen wonder dat de blonde Brugse god zich tot assistenkoning van de competitie kroonde. Op het eindrapport prijken dertien doelpunten en achttien assists … Met zo’n resultaat kunnen mama en papa toch enkel en alleen in de wolken zijn?

Individuele bekroningen
Niet alleen op clubniveau beleefde de eindlaureaat een grand cru, ook individueel scheerde hij hoge toppen. Begin februari mocht Vormer de Gouden Schoen op zijn schouw bijzetten. Naast de trofee voor ‘Profvoetballer van het Jaar’ greep hij maar net, ploeggenoot Vanaken was hem daar te snel af. Gelukkig spoelt de VP Award 2018 die ontgoocheling door.

Prijzen zijn één zaak, waardering krijgen is minstens even plezierig. Na jarenlang genegeerd te zijn in zijn thuisland, sloot Vormer het seizoen af met een bonus: Ronald Koeman riep hem voor het eerst op voor Oranje. Bij zijn invalbeurt tegen Slowakije kreeg de Brugse publiekslieveling ook de Nederlandse handen meteen op elkaar. Loodst hij zijn land straks weer eens naar een groot toernooi?

Moment van het seizoen: 10 mei 2018 (Charleroi – Club Brugge)
Standvastigheid is zonder twijfel één van de grootste kwaliteiten van Vormer. De middenvelder haalt eigenlijk altijd zijn basisniveau, al deed hij daar deze jaargang vaak een schepje bovenop. Op de moeilijke momenten maakt de Bruggeling het verschil. Zo stijgt hij op bezoek bij Sporting Charleroi nog eens boven zichzelf uit.

Nadat Club al maanden richting titel cruist, komt er halfweg Play-Off 1 plots een kink in de kabel. Na de thuisnederlaag tegen RSC Anderlecht sluipt er twijfel in de groep. Het oprukkende Standard zet de West-Vlamingen met de rug tegen de muur, waarna Club op Mambourg ook nog eens 1-0 achter komt. Angstige blikken in het Brugse vak, tot Vormer zijn verantwoordelijkheid neemt.

De kapitein zet zich iets voorbij het uur achter een verre vrijschop en mikt die magistraal in de kruising. Angst wordt ingeruild voor extase. Club is bevrijd en rolt Charleroi in enkele minuten tijd (mede dankzij invaller Jelle Vossen) helemaal op: 1-3, hallo titel, bedankt Ruud!

Conclusie
Eerlijk is eerlijk: ook de verdienste van Vanaken voor de triomftocht van Club valt niet te onderschatten. Daarnaast lieten enkele andere Bruggelingen evenzeer een oerdegelijke indruk na, denk maar aan Brandon Mechele of Anthony Limbombe. Hét gezicht van de kampioen van 2018 is echter Vormer. De Nederlander loopt, tackelt, springt, past en scoort over het veld, om na afloop van de partij ook nog eens de pers te woord te staan. Boegbeeld op weg naar status van icoon.