Geen WK, maar vakantie: deze elf topspelers kregen geen uitnodiging

Geen WK, maar vakantie: deze elf topspelers kregen geen uitnodiging

06-06-2018 16:15
9

Vrijwel alle WK-selecties van de 32 deelnemende landen zijn bekend - en vooral in de top betekent dat een veldslag. Het aantal wereldsterren dat niet naar Rusland gaat, maar thuis op de bank zit of een vakantie kan boeken, is niet op één hand te tellen. VoetbalPrimeur zet de elf grootste namen op een rij.

Aymeric Laporte (Frankrijk - Manchester City)
In de winterse transferperiode telde Manchester City liefst 65 miljoen euro neer voor Laporte, die overkwam van Athletic Bilbao. Door een prima half jaar bij de kampioen van Engeland en de achillespeesblessure van Laurent Koscielny, leek hij zeker van een plek in de Franse selectie, maar Laporte kwam bedrogen uit. Bondscoach Didier Deschamps koos voor de acht jaar oudere Adil Rami.

Sergi Roberto (Spanje - FC Barcelona)
Om jaloers van te worden: zó veel heeft de Spaanse bondscoach Julen Lopetegui te kiezen. De keuze is niét gevallen op Roberto, ondanks een goed seizoen met veel speelminuten bij Barcelona. Lopetegui, die blijkbaar niet enthousiast is over de Barça-back, geeft de voorkeur aan Alvaro Odriozola van Real Sociedad als tweede rechtsback achter Dani Carvajal.

Alex Sandro (Brazilië - Juventus)
De complete Engelse top zit achter hem aan, maar Sandro kan zich op het WK niet presenteren aan de wereld. De Braziliaanse bondscoach Tite zal de uitdrukking 'kill your darlings' in zijn oren hebben geknoopt, waardoor hij met pijn in het hart geen uitnodiging stuurde naar de linksback van Juventus. Hij zal er hoe dan ook geen oog minder om dicht hebben gedaan: Marcelo is zijn eerste keus.

David Luiz (Brazilië - Chelsea)
Geen basisplaats bij Chelsea, geen WK met Brazilië. Luiz heeft een seizoen achter de rug om héél snel te vergeten. Door een ruzie met Chelsea-manager Antonio Conte en diverse pijntjes staat hij op een zijspoor in Engeland. Op 5 februari speelde de verdediger zijn laatste Premier League-wedstrijd. Vier jaar geleden stond hij nog te huilen bij het Braziliaanse volkslied, nu is hij er niet bij.

Cesc Fabregas (Spanje - Chelsea)
Nog een speler van Chelsea die de cut bij zijn land niet heeft overleefd. De jaartjes beginnen te tellen bij de 31-jarige Fabregas, die niet meer zo dwingend speelt als voorheen. De 110-voudig international van Spanje ziet andere middenvelders met meer loopvermogen als Koke, Thiago Alcantara, Saul Niguez, Andres Iniesta, Isco, David Silva en Sergio Busquets wel naar het WK gaan. Zeg daar maar eens wat van...

Radja Nainggolan (België - AS Roma)
Waarschijnlijk de meest besproken afwezige op het WK. De Rode Duivel is een onbetwiste basisspeler bij AS Roma, dat dit seizoen op de derde plaats eindigde in Italië en reikte tot de halve finale van de Champions League. Roberto Martinez zag echter geen plek voor hem in het elftal. De verraste Nainggolan trok zijn conclusies en zette direct een punt achter zijn interlandcarrière.

Mario Götze (Duitsland - Borussia Dortmund)
Het kan verkeren: was Götze vier jaar geleden nog de held van Duitsland door de winnende goal te maken in de verlenging van de WK-finale tegen Argentinië, nu is hij een in de vergetelheid geraakte middenvelder van Borussia Dortmund, die - logischerwijs - niet in de Duitse selectie zit. De 26-jarige Götze zal aan zichzelf moeten werken om weer op zijn oude topniveau te komen.

Anthony Martial (Frankrijk - Manchester United)
Eigenlijk zou er een gevangenisstraf op moeten staan: Martial niét meenemen naar een WK. Natuurlijk speelde de 22-jarige Fransman door de moordende conurrentie bij Manchester United niet alles, maar de klasse druipt er nog steeds vanaf. Martial stond achttien keer in de basis dit seizoen en scoorde negen keer. Genoeg voor de trip naar Rusland is het niet.

Mauro Icardi (Argentinië - Internazionale)
29 doelpunten in 34 wedstrijden in de Serie A: weinig spitsen doen hem dat na. Icardi behoort echter niet tot het keurkorps van de Argentijnse bondscoach Jorge Sampaoli. Het heeft alles te maken met het surplus aan kwaliteit in de voorhoede: Gonzalo Higuain, Paulo Dybala, Sergio Aguero... En dan hebben we Lionel Messi nog niet eens gehad.

Alvaro Morata (Spanje - Chelsea)
Léék het antwoord op het spitsenprobleem van Spanje, maar zijn transfer naar Chelsea heeft totaal verkeerd uitgepakt. Morata scoorde weliswaar elf keer in de Premier League, maar de Spanjaard viel vooral op door het missen van kansen. Bovendien kampte hij met de nodige pijntjes. Morata is er definitief niet bij in Rusland.

Leroy Sané (Duitsland - Manchester City)
Last but not least: Sané. De Duitse bondscoach Joachim Löw verraste alles en iedereen door de vleugelaanvaller van Manchester City niet te selecteren. Tien goals en vijftien assists namens de kampioen in de Premier League is blijkbaar niet meer genoeg om naar het WK te gaan. Low kiest voor Marco Reus, Julian Draxler en Thomas Müller.

Overige afwezigen: Alexandre Lacazette (Frankrijk - Arsenal), Marcos Alonso (Spanje - Chelsea), Héctor Bellerin (Spanje - Arsenal), Adrien Rabiot (Frankrijk - Paris Saint-Germain), Javi Martinez (Spanje - Bayern München), Jack Wilshere (Engeland - Arsenal), Kingsley Coman (Frankrijk - Bayern München), Joe Hart (West Ham United - Engeland), Iker Casillas (FC Porto - Spanje)