Kogel eindelijk door de kerk: beloften van topclubs krijgen kans in amateurreeksen

Kogel eindelijk door de kerk: beloften van topclubs krijgen kans in amateurreeksen

05-06-2018 23:10
2

Al jaren wordt erover gedebatteerd, maar nu is het eindelijk zover: de beloftenteams van de Belgische profclubs treden straks aan in de amateurklassen. Die nieuwe regeling treedt wel pas in werking vanaf medio 2019.

Niet komend seizoen, maar het seizoen erna krijgen de jongeren van de beste teams uit ons land dus de kans om zich te meten met het kruin van de Belgische amateurvoetballers. Dat werd dinsdag beslist op de algemene vergadering van de Pro League. Dat project hangt al jaren in de lucht, zonder concrete resultaten.

Nu bereikten alle partijen dus een akkoord. De 24 beloftenploegen uit Eerste Klasse A en B zullen onderverdeeld worden in de drie amateurklassen. De zeven beste teams komen in de Eerste Amateurklasse, de overige zeventien krijgen hun kans in Tweede en Derde.

Grondige hervorming
Welke beloftenploegen aan welke reeks worden toegevoegd, zal moeten blijken uit een nog op te stellen rangschikking. Daarbij zal, naast de jeugdlicenties en resultaten van de jeugdploegen, ook rekening gehouden worden met de resultaten van de A-teams. Het is dus aannemelijk dat de G5 haar beloften in de Eerste Amateurklasse zal onderbrengen.

Overigens leidt de nieuwe regeling tot een grote verandering binnen de structuur van de amateurklassen. Die zullen immers opgesplitst worden in Nederlandstalige en Franstalige reeksen. Zo komen in de Eerste Amateurklasse twee reeksen: vier beloftenteams nemen deel aan de Nederlandstalige reeks, drie aan de Franstalige. RSC Anderlecht zou zich bij de Franstalige reeks aansluiten.