Onrust bij Sporting: clubicoon eist vertrek na aanval hooligans; preses weigert

Onrust bij Sporting: clubicoon eist vertrek na aanval hooligans; preses weigert

01-06-2018 19:20

Rui Patricio heeft een verzoek ingediend om zijn tot medio 2022 doorlopende contract bij Sporting Portugal te laten ontbinden. De doelman, die al sinds 2000 bij de Portugese topclub actief is, wil weg vanwege de aanval van de hooligans vorige maand.

'Ik was het slachtoffer van fysiek en mentaal geweld. Om mijn persoonlijke en professionele waardigheid te behouden, wil ik dat het contract dat mij aan Sporting bindt beëindigd wordt', schrijft de dertigjarige Rui Patricio in een open brief. Naast Patricio was Bas Dost op 15 mei een van de grootste slachtoffers van de bestorming door een groep Sporting-fans.

Clubpresident Bruno de Carvalho wil niet zomaar meewerken aan een vertrek van de 68-voudig international, die met Portugal naar het WK gaat. Volgens De Carvalho heeft de eis van de doelman niet zozeer met de aanval, maar met een transfer te maken. Nadat Napoli zijn belangstelling voor Rui Patricio parkeerde, deed Wolverhampton Wanderers een poging om hem binnen te halen.

Dat de transfer van Rui Patrício naar de Engelse promovendus niet beklonken is, heeft volgens de preses te maken met de eisen van zaakwaarnemer Jorge Mendes. "Van de transfersom van achttien miljoen euro, wilde hij meer dan zeven miljoen voor zichzelf houden. Sporting laat zich niet chanteren of bedreigen. Wij zullen onze spelers altijd steunen, maar wij laten ons niet afpersen."

Volgens De Carvalho treft Rui Patricio geen blaam. "Iemand vertelt hem een verhaal dat niet klopt. Ik hoop dat er voor hem een kans komt om op een andere manier de club te verlaten, want dat verdient hij. De deur staat altijd open voor hem." Rui Patrício debuteerde in 2006 voor Sporting en keepte sindsdien meer dan vierhonderd wedstrijden voor de club.