Heeft België een nieuwe topref? Hij stak er bovenuit in de Play-Offs

Heeft België een nieuwe topref? "Hij stak er bovenuit in de Play-Offs"

22-05-2018 20:00
7

De scheidsrechters moesten het ook dit seizoen weer vaak ontgelden. Zeker door de komst van de VAR was er elke speeldag discussie. Ex-scheidsrechter Serge Gumienny vindt echter dat de refs het niet slecht hebben gedaan. Hij geeft een symbolische 8,2 op 10.

Gumienny geeft die score niet zomaar. "Die score moeten ze individueel halen om niet te zakken. Ik vind dat ze daarin geslaagd zijn. Want het was moeilijk en zwaar de voorbije maanden. De invoering van de videoref was niet eenvoudig. Zelfs scheidsrechtersbaas Johan Verbist gaf ook al aan dat ze het misschien te snel gedaan hebben. Er moet vooral duidelijkheid komen over de beslissingen, zodat die op één lijn genomen worden", vertelt hij in Het Belang Van Limburg.

Enkele namen steken er wel bovenuit. "Als ik terugblik op de competitie dan was Jonathan Lardot voor mij de beste scheidsrechter in de reguliere competitie. In de Play-Offs vond ik Bram Van Driessche er bovenuit steken. Bram is een nog onervaren ref, maar dat hield hem niet tegen om sterk te fluiten. Soms moet hij daarom nog leren uit bepaalde fasen, zoals die handsbal van Vormer vorige week in Standard-Club Brugge. Maar zelfs daar was het een interpretatie waar Bram bleef achter staan."

Op internationaal vlak staan de Belgische refs echter nergens meer. "We hebben nauwelijks nog Belgische refs in de Europa League, laat staan in de Champions League. Het EK in 2020 komt weer te vroeg en zelfs het WK in 2022 wordt nipt. Als we er dan niet bij zijn, is deze jonge lichting al bijna te oud om nog een groot eindtornooi te fluiten.”