Martinez is een strijd begonnen die hij nooit kan winnen

Martinez is een strijd begonnen die hij nooit kan winnen

21-05-2018 14:10
23

In de rubriek 'Teruggefloten' analyseert VoetbalPrimeur.be het heetste onderwerp van het moment. Dit keer het ontbreken van Radja Nainggolan in de WK-selectie van Roberto Martinez

Doet ie het of doet hij het niet. Hij doet het niet. Roberto Martinez neemt Nainggolan niet mee naar het WK. Is het een verrassing? Nee, de afgelopen twee jaren had de Spanjaard een haat-geen-liefdesverhouding met de middenvelder van AS Roma. Meer dan één keer zag de bondscoach Nainggolan over het hoofd. Bij elke niet-selectie kwam er een rookgordijn van uitvluchten waarom Nainggolan er niet bij was. De echte verklaring kreeg het volk nooit te horen. Hopelijk Nainggolan wel, maar aan zijn eerste reactie - waarin hij zegt te stoppen met de Rode Duivels - lijkt het van niet. 

Martinez de dribbelaar
Als Nainggolan toch een keer geselecteerd werd, begon Martinez telkens over de balans in zijn ploeg. Blijkbaar is de bondscoach van mening dat Nainggolan niet goed is voor het evenwicht binnen de groep. Het was opvallend hoe Martinez de afgelopen week nog reageerde op vragen over Nainggolan. Bij Walk Talk Football dribbelde hij langs de vragen door. Wij hoopten toen vurig dat Dries Mertens dergelijke acties op het WK gaat uitvoeren, want ze waren onnavolgbaar.

Maandag klonk het uit de mond van Martinez dat hij Nainggolan geen belangrijke rol in zijn elftal kan geven. Eigenlijk wil dat dus zeggen dat zijn basiselftal al vast staat. Axel Witsel staat in Rusland in de basis. Het is een keuze waar Martinez zich voor het WK al onmogelijk heeft gemaakt bij het grote publiek.

Martinez heeft de pech dat Nainggolan de chouchou is van het publiek. De aaibaarheidsfactor van Nainggolan tegenover Witsel ligt honderd keer hoger. Maar het publiek is ook niet blind. Het zag Nainggolan de afgelopen jaren dé uitblinker zijn bij AS Roma in de Serie A, Barcelona uitschakelen in de Champions League en hem twee keer scoren in de halve finales van het kampioenenbal. Van de Chinese Witsel weet eigenlijk niemand iets, maar de oude Witsel lag bij de meeste fans ook al niet in de bovenste schuif. De kans dat hij in Azië veel beter geworden is, lijkt klein.

Verloren strijd
Een ding is duidelijk, Martinez is een strijd tegen de bierkaai begonnen door de man van de havenstad niet te selecteren. Van Panama en Tunesië winnen, wordt geen probleem. Maar de publieke opinie zal niet genoegen nemen met een tweede ronde. Eigenlijk is de halve finale het minste wat er moet gehaald worden. Anders zal Martinez net zoals Marc Wilmots verketterd worden.

De Spanjaard heeft gelukkig één voordeel. Bij de Belgische bond denken ze niet zoals de fans. Nog dit. Martinez kan deze strijd - noch het WK- winnen. Dat komt door Spanje, Duitsland, Argentinië, Portugal, Frankrijk, Brazilië en Duitsland. Maar daar heeft weinig voetballiefhebber wat aan. Martinez zal altijd de man zijn die het WK niet won met de Gouden Generatie, omdat hij Nainggolan geen trip naar Rusland gunde. 

Mvg,
Daan Slingers
Hoofdredacteur VoetbalPrimeur.be