Joos heeft lofzang voor JPL-uitblinker: Een jongen in trance

Joos heeft lofzang voor JPL-uitblinker: "Een jongen in trance"

13-05-2018 08:00
5

Filip Joos was donderdag een aandachtige toeschouwer bij de partij Anderlecht - Standard. Hij stond er vooral te kijken van het doelpunt van Junior Edmilson, die scoorde na een enorme sprint.

Joos vindt de goal van Edmilson getuigen van klasse. "Je ziet het sporadisch nog weleens gebeuren, spelers die plotseling van heel ver vrij kunnen oprukken naar het vijandige doel. Zelden of nooit komt er een doelpunt uit voort, meestal zelfs geen doelpoging. Je zou zweren dat ze blij zijn dat ze worden ingehaald, stiekem opgelucht dat ze onderuit worden geschopt of dat de bal hen nog net wordt ontfutseld, de klopjacht beëindigd, oef, hun horror vacui bedwongen", klinkt het in De Standaard.

"Daar had Edmilson in al zijn stoutmoedigheid geen last van. Of misschien was het geen vermetelheid, maar gewoon onbevangenheid. Wij in de tribune, wij keken toe, en ook voor ons stond de klok stil, onze adem stokte, iedereen verstomde, er was alleen nog Edmilson, er was alleen nog de bal. Gerkens deed wat hij kon, Sels deed wat hij kon, maar Edmilson rende in zijn eigen dimensie. Science­fiction, met een pluimgewicht als held, zonder Supermancape, maar met een ijzeren geloof in eigen kunnen."

Edmilson was op die manier niet af te stoppen. "Hij beleefde donderdag de runner's high. Een normale mens moet een uur lopen voor hij die gelukzalige toestand bereikt, de winger van Standard had aan een spurt van zeven seconden genoeg. In een sport die steeds meer overbevolking rond de bal creëert, verschafte hij zichzelf een grenzeloze vrijheid, a rush of blood to the head, wij keken toe, en zagen een jongen op missie, een jongen in trance."