Ingewikkelde situatie voor Barça-keeper: 'Daarom is het zo frusterend'

Ingewikkelde situatie voor Barça-keeper: 'Daarom is het zo frusterend'

07-05-2018 18:58

Glansrollen in de Champions League en de Copa del Rey ten spijt: Jasper Cillessen (29) zit ook komend seizoen 'gewoon' weer op de bank bij FC Barcelona. Dat verwacht Oriol Diez Reig, redacteur van het Spaanse Futbol1. VoetbalPrimeur sprak met hem over de situatie van de Oranje-goalie. 

Zijn geweldige redding op een inzet van landgenoot Bast Dost ging viraal en afgelopen maand nog werd-ie in Spanje en Nederland bedolven onder de complimenten na een geniale pass in de bekerfinale tegen Sevilla. Jasper Cillessen, 39-voudig international van het Nederlands elftal, staat er uitstekend op bij de fans van Barça. Hoogst vervelend dus voor de sluitpost dat hij dit seizoen slechts acht officiële duels speelde namens de kampioen van Spanje. Trainer Ernesto Valverde geeft de voorkeur aan Marc-André ter Stegen. "En helaas voor Cillessen zie ik dat ook niet veranderen", laat Diez Reig desgevraagd weten. 

"Het is écht een moeilijke situatie voor hem. Cillessen speelt bij één van de beste teams ter wereld en moet concurreren met één van de beste keepers ter wereld. Wanneer Valverde een beroep op hem doet, staat hij klaar. Altijd. Hij doet het zo goed, hij keept bijna perfect. Daarom moet dit ook frustrerend voor hem zijn." 

De kans dat Cillessen komend seizoen wél de nummer 1 van Valverde is, acht Diez Reig namelijk klein. "Ter Stegen is echt niet héél veel beter dan Cillessen, maar hij is pas 25 jaar, zo jong nog - en zo goed. Dit seizoen doet hij het werkelijk fantastisch. Ter Stegen is nooit op een fout te betrappen. Ik kan me eigenlijk geen doelman herinneren die het bij Barça zó goed heeft gedaan. Zo lang Ter Stegen onder contract staat bij de club, blijft Cillessen bankzitter, vermoed ik. Het wordt heel moeilijk voor hem."

Steeds beter
"Cillessen heeft het natuurlijk uitstekend gedaan in het bekertoernooi. De fans van Barcelona zijn onder de indruk van hem. Ik herinner me die save op het schot van Dost, maar ook een superredding tegen Atlético Madrid vorig seizoen. In de finale tegen Sevilla (5-0 winst, red.) was het wederom prima. Hij zit vaak op de bank, daarom is het ook zo knap dat-ie het steeds beter lijkt te doen. " 


Cillessen heeft in Nou Camp een contract tot medio 2021. In gesprek met Ziggo Sport liet de voormalig speler van NEC en Ajax weten dat hij 'meer wil spelen'. Koren op de molen van de Spaanse pers, die het interview oppikte en direct speculeerde over een zomers vertrek naar de Premier League of de Bundesliga. Bayern München, Liverpool en Chelsea schijnen de situatie in de gaten te houden. Diez Reig denkt niet dat Cillessen in de zomer verkast. 

"Wanneer een goede keeper als Cillessen elke week op de bank zit, lijkt het mij normaal dat er veel geruchten zijn. In dit geval denk ik dat Cillessen nog zéker een jaar bij Barça blijft. Hij lijkt gelukkig in Spanje, ook privé. Er zal een punt komen dat hij klaar is met zijn reserverol en wekelijks wil spelen. Mogelijk speelt het EK 2020 daar ook nog een rol in. Mocht er komend seizoen niets veranderen aan de situatie, dan is de kans groot dat Cillessen na drie jaar op de bank afscheid neemt."