Cijfers bewijzen het: Transfers in JPL vooral goed voor... spelersmakelaars

Cijfers bewijzen het: Transfers in JPL vooral goed voor... spelersmakelaars

27-04-2018 09:35
3

Transfer Deadline Day is een begrip dat bij veel spelersmakelaars een belletje doet rinkelen. Logisch ook, want zij strijken bij een transfer een pak geld op. Veel meer dan vroeger zelfs. Het Nieuwblad merkt een pijnlijk tafereel op.

Op één jaar tijd zijn de inkomsten van de managers gestegen met maar liefst 70 procent, tot 41,9 miljoen euro. Een rapport van de Belgische voetbalbond onthulde het immense cijfer. Dit cijfer is maar liefst de helft van de totale transferwinsten van onze Belgische clubs.

Het dagblad haalde er nog meer cijfertjes bij. De transfers van de 24 profclubs leverden in totaal 192,6 miljoen euro op. Van dat bedrag werd 122,3 miljoen euro geherinvesteerd. Er blijft dus 70,3 miljoen euro winst over, daarvan ging dus maar liefst 41,9 miljoen naar de spelersmakelaars.

Buitenlanders boven
Om even een kanttekening te maken: in Nederland was dit ‘slechts’ 18 miljoen euro in 2016-2017. Conclusie: ons land is een uitstalraam geworden voor buitenlandse spelers. Met 62 procent heeft onze Jupiler Pro League zelfs meer buitenlanders de Premier League. Enkel Turkije en Cyprus gaan ons nog vooraf.

In België is dé transferkoning ongetwijfeld Mogi Bayat. Met 41 deals spant hij de kroon, gevolgd door Walter Mortelmans (32), Jacques Liechtenstein (23), Patrick De Koster (21) en Evert Maeschalck (21).