Joos scherp voor ex-speler Club Brugge: Toen al niet onbesproken

Joos scherp voor ex-speler Club Brugge: "Toen al niet onbesproken"

22-04-2018 08:15
7

De Nederlandse zanger Dotan kwam deze week in het nieuws door een schandaal rond valse Facebook-profielen. Honderden fictieve accounts prezen hem de hemel in op de sociale media. Het doet Filip Joos denken aan de heisa rond Stijn Stijnen, ondertussen al zeven jaar geleden.

In De Morgen komt Joos terug op die zaak. "Stijnen was toen al niet onbesproken. Hij was geen trainingsbeest, torste enkele kilo’s te veel, bonjourde op niet al te koosjere wijze een keeperstrainer van de nationale ploeg buiten, allemaal waar. Anderzijds was hij ook uniek: hansworst volgens velen, maar nooit eenheidsworst. Stijnen durfde tegen de stroom in te roeien, sprak en keepte ook met een monkellach, tegen de vijand, en die beperkte zich niet altijd tot de elf tegenstanders op het veld, neen, soms nam hij het op tegen de wereld."

Joos zag de nationale doelman zo van zijn voetstuk vallen. "De milde ironie van de begindagen van zijn carrière veranderde gaandeweg in ongebreideld sarcasme, en dat verbeterde er niet op toen hij met Beerschot degradeerde. Na zijn Antwerpse periode belandde hij op de regionale sportbladzijden, als voorzitter en later ook coach van Hasselt, maar erg fraai eindigde ook dat niet."

Jaren later zoekt Joos naar een verklaring voor dat schandaal. "Het was controledwang, denk ik, bij Stijnen. De totaal verknipte maar daarom nog niet meteen onbegrijpelijke verzuchting dat hij het internet met zijn ontelbare stemmen de baas kon, in de juiste richting kon duwen. Fout, natuurlijk, vilein, maar tegelijk ook menselijk. Velen die toen schuimbekten om Stijnens digitale kuiperijen, hebben inmiddels zichzelf al duizenden keer met gefilterde foto’s en hashtags op allerlei platformen gepimpt en opgepompt."