Statistieken tonen aan: amper evenwichtigere matchen dan in Jupiler Pro League

Statistieken tonen aan: amper evenwichtigere matchen dan in Jupiler Pro League

18-04-2018 11:44
1

Terwijl in Duitsland, Engeland en Frankrijk de kampioen al gekend is, valt daar in ons land nog maar weinig zinnigs over te voorspellen. De Jupiler Pro League behoort dan ook tot de spannendste competities van Europa, becijferde CIES.

Sport/Voetbalmagazine kon de cijfers van het Zwitserse onderzoeksbureau inkijken. CIES bestudeerde in 27 nationale liga's in Europa, aangevuld met de Europa League en de Champions League, het gemiddelde doelpuntenverschil in wedstrijden. In die ranking staat ons land bijna helemaal onderaan.

Gemiddeld eindigt een match uit de Jupiler Pro League met 1,24 doelpunten verschil tussen de twee betrokken ploegen. Enkel in Duitsland (ondanks de hegemonie van Bayern München), Polen, Rusland en Griekenland is dat verschil nog kleiner. De Griekse fan wordt getrakteerd op spanning tot het einde, gemiddeld winnen teams er met 1,18 goals verschil.

Weinig marge
CIES ging verder ook eens kijken naar het aantal zogenaamde 'eenzijdige wedstrijden' per competitie. Daarmee doelt het bureau op wedstrijden waarin de winnaar triomfeert met drie of meer goals verschil. Ook daarin bekleedt ons land de op vier na laatste positie. Slechts 13,3 procent van de overwinningen in de JPL is 'afgetekend'. 

Die cijfers staan in schril contrast met het allerhoogste niveau, de Champions League. Op het kampioenenbal eindigt 29,5 procent van de duels, net geen derde dus, op een ruime zege van één van beide opponenten. Ook in de Premier League is de overmacht van sommige teams groot. Daar staat het percentage op 21,9.

No Poll