Scheidsrechter verdedigt bizar VAR-moment: 'Daardoor is er gerechtigheid'

Scheidsrechter verdedigt bizar VAR-moment: 'Daardoor is er gerechtigheid'

17-04-2018 10:44

Scheidsrechter Guido Winkmann zorgde maandagavond voor een zeer opmerkelijk VAR-moment tijdens FSV Mainz – SC Freiburg (2-0). Hij besloot de spelers in de ruist uit de kleedkamer te halen om een strafschop te nemen.

De arbiter had na zijn rustsignaal van de videoscheidsrechter te horen gekregen dat er hands was gemaakt door Marc-Oliver Kempf van Freiburg. "Vanuit Keulen kreeg ik te horen dat ik moest kijken naar de beelden, omdat er een duidelijke handsbal op te zien was", zegt Winkmann tegen Kicker. "Ik had al gefloten voor de rust, dus ik vroeg aan de spelers of ze even wilden wachten met naar binnen gaan. Toen ik de beelden zag, was het een duidelijke handsbal en dus een penalty."

Dat het moment vlak na zijn rustsignaal gebeurde, was volgens Winkmann ongelukkig, maar niet onreglementair. "Het fluitsignaal voor de rust onderbreekt de wedstrijd. Als dit na het laatste fluitsignaal was gebeurd, was het een ander verhaal. Dan had ik niet meer kunnen ingrijpen. Dit is een essentieel onderdeel van de videoscheidsrechter."

Winkmann begrijpt de boosheid aan de kant van Freiburg. "Natuurlijk is dit ongewoon en waarschijnlijk is dit nog nooit voorgekomen, maar dit is voetbal. Freiburg is niet blij, dat snap ik, maar door de videoscheidsrechter is er wel gerechtigheid want het was uiteindelijk een strafschop."

Verdediger Manuel Gulde van Freiburg snapt er desondanks niets van. "We gingen met 0-0 de kleedkamer in, maar moesten ineens het veld weer op. Waanzin natuurlijk. Videobewijs kan je uitproberen op de laatste speeldag, als het nergens meer om gaat. Niet bij zo'n belangrijke wedstrijd."