Makelele geeft dan toch uitleg: Daarom passeerde ik Leye

Makelele geeft dan toch uitleg: "Daarom passeerde ik Leye"

24-03-2018 19:39
2

Claude Makelele maakte in de slotfase van de competitie een bijzondere beslissing. Hij liet ervaren rot Mbaye Leye plots uit de ploeg. In Het Laatste Nieuws geeft hij daarvoor een opvallende reden.

"Omdat het gewicht op zijn schouders te zwaar werd", legt Makelele uit. "Wat werd niet allemaal van Mbaye verwacht? Leiderschap, een voorbeeld zijn voor de jeugd, het uithangbord van de club, goals, resultaten, de redding... - de verantwoordelijkheid was enorm. Ik merkte dat het allemaal begon te wegen op zijn prestaties."

Leye kreeg dan ook even rust. "Helemaal in het begin vroeg ik aan hem: 'Zul je het allemaal wel aankunnen? Pers, directie, fans, medespelers, ik: allemaal leunen we op jou - zul je met dié verantwoordelijkheid jezelf ten dienste van de ploeg kunnen stellen?' Hij antwoordde: 'Geen enkel probleem.' Uiteindelijk - en ik heb er lang over nagedacht, ik heb het lang bestudeerd - vond ik dat andere, minder getalenteerde spelers meer zuurstof zouden krijgen zonder Mbaye. Door hem eruit te halen, gingen anderen vrijer ademen, waardoor de efficiëntie van de ploeg groter werd."