De Rode Duivels zijn niet aantrekkelijk genoeg voor een topland

"De Rode Duivels zijn niet aantrekkelijk genoeg voor een topland"

23-03-2018 13:45
6

De Rode Duivels spelen volgende week een oefenpartij, maar met Saudi-Arabië staat er niet bepaald een topper op het menu. Een bewuste keuze, zo vertelt de KBVB. Ludo Vandewalle gelooft daar niets van.

De chef sport van Het Nieuwsblad ziet heel andere redenen. "De voetbalbond doet nu wel alsof het een bewuste strategie was om een programma zonder een topland als tegenstander op te stellen. Dat verdient nuance. Ons land is voor de toplanden niet aantrekkelijk genoeg om tegen te oefenen. Dat heeft niets met onze voetbalbond, bondscoach of spelers te maken, maar alles met geld. Televisiegeld."

Het is voor een topland niet interessant om tegen de Rode Duivels te spelen. "De Spaanse, Engelse, Duitse en Italiaanse voetbalbonden strijken bij een oefenduel al snel enkele miljoenen euro's van de tv-zenders op. In België zijn dat maar enkele honderdduizenden. Spanje en Italië spelen deze dagen tegen Argentinië. Met het geld van de Spaanse en Italiaanse tv-zenders, die absoluut Lionel Messi en co. op de buis willen brengen, betalen die bonden de Argentijnen, die meer dan één miljoen euro voor een oefenduel vragen. Brazilië idem."

Vandewalle weet echter dat dit niet opgelost kan worden. "Wie zijn fout dat is? Niet van de bond, want die heeft dat geld niet. Niet van bondscoach Roberto Martinez, want die zou diep in zijn hart ook wel willen zien wat zijn team tegen een topland kan. Niet van de spelers, want puur kwalitatief zijn de Duivels een perfecte tegenstander. Ook niet van onze tv-zenders, want die opereren in een veel te kleine markt. De schuld ligt bij de echte dirigent van het wereldvoetbal: het geld."