Club Brugge gaat in het verweer: Een harde maar éénmalige maatregel

Club Brugge gaat in het verweer: "Een harde maar éénmalige maatregel"

Gepubliceerd: maandag 19 maart 2018 om 11:00ma 19-03-2018 om 11:00

Club Brugge heeft zijn zin gekregen. In het jeugdvoetbal worden de groepen U19 en U17 afgeschaft en vervangen door een U18. Daardoor moeten 250 jeugdspelers vertrekken. Pascal De Maesschalck, Hoofd Jeugd bij Club Brugge, vindt deze maatregel noodzakelijk. 

De Maesschalck weet dat veel spelers hier slachtoffer van worden, maar op lange termijn gaat het Belgische voetbal er voordeel uit halen. "Het is een harde maar eenmalige overgangsmaatregel. Dat beseffen we, maar we zijn profclubs die jongeren moeten klaarstomen voor het hoogste niveau", legt hij uit bij Het Nieuwsblad.

"Als je ziet hoe beperkt de instroom is aan Belgisch talent in onze Eerste Klasse: dat zijn geen topcijfers. Daarom moeten we onze jeugd beter wapenen, minder jongens in de waan laten dat ze het nog kunnen halen, sneller inschatten wie het potentieel heeft en zo sterkere kernen samenstellen", verklaart hij nog. 

Bij onder meer Standard en Anderlecht zijn ze niet akkoord. "Elke profclub moet zelf kunnen bepalen wat voor een jeugdspeler de beste weg is naar de top", vertelt Jean Kindermans van Anderlecht. "Ja, er belanden bij de U19 spelers die het nooit zullen halen, maar ook anderen. Zo kloppen Albert Sambi ­Lokonga en Alexis Saele­maeckers nu op de deur van onze A-ploeg terwijl zij bij die jeugdcategorieën soms zelfs op de bank zaten omdat ze niet rijp genoeg waren.

Dries Mertens
Spelers die laat rijp zijn dreigen uit de boot te vallen. "In het nieuwe systeem dreig je dat soort spelers te verliezen. In het verleden waren Sven Kums en Dries Mertens ook zulke types, hoor. Je dreigt ook achter te blijven met een heel jonge beloftenkern en een jonge U18 omdat je sneller moet doorschuiven."

Plaats een reactie

VeeDeeVee +20212
maandag 19 maart 2018 om 11:02
U18 of U19, zoveel verschil zal het nu ook niet maken. Op die manier zullen meer spelers uit de lagere reeksen zich kunnen opwerken naar 1A.
Vind ik leuk
JanB +6986
maandag 19 maart 2018 om 11:05
Men geeft hier twee spelers als voorbeeld
Hoeveel zijn er nog in die situatie denkt men te kennen ?

Mbt Mertens kan ik akkoord gaan

Kums . . . t'ja; wat moet je daarvan denken ?
Lijkt me toch niet wat je kan noemen: een topper
Vind ik leuk
azerty +1457
maandag 19 maart 2018 om 13:00
Een topper staat er op zin 18.......laatbloeiers zal je altijd hebben maar die kan je dan wel gaan halen bij ploegen op lager niveau. Nu worden ze uitgeleend aan lagere ploegen om daar ervaring op te doen. Dus ik zie het probleem niet enkel dat men nu schrik heeft dat de concurrentie ermee zal gaan lopen
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws