Opvallend: profvoetballers betalen minder sociale bijdragen dan... een vuilnisman

Opvallend: profvoetballers betalen minder sociale bijdragen dan... een vuilnisman

17-03-2018 12:19
6

De afgelopen tien jaar hebben de voetbalspelers uit de Belgische Eerste Klasse amper bijgedragen aan de sociale zekerheid. Zij kregen een serieuze korting. Dat blijkt uit een studie van De Gentenaar.

Normaal gezien moet op alle lonen in België een sociale bijdrage van zo'n 38,07% bruto betaald worden. Onze ziekte- en invaliditeitsuitkeringen, pensioenen en werkloosheidsuitkeringen worden daarmee bekostigd. Bij de sportbeoefenaars ligt dat echter anders, zo meldt Het Nieuwsblad.

Voetballers in de Eerste Klasse moeten sociale bijdragen betalen tot een bruto maandloon van 2.281,09 euro. Daardoor betalen ze maximaal 868 euro per maand. Ter vergelijking: een voetballer in de Eerste Klasse betaalt minder dan een gemiddelde vuilnisman.

Schande versus aantrekkelijke competitie
Een voetballer in Eerste Klasse verdient nochtans gemiddeld rond de 337.000 euro per jaar. Door die korting zou de Belgische staatskas vorig seizoen al zeventig miljoen euro misgelopen zijn. "Een regelrechte schande", vindt professor Paul De Grauwe.

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block denkt er niet meteen aan om de regeling te veranderen. "Mensen zien graag een aantrekkelijke voetbalcompetitie. Daarvoor heb je goede spelers nodig, en een systeem zoals de RSZ-korting draagt daar voor een stuk toe bij", klinkt het.