Pro League staat voor ingrijpende verandering: videoref versus Reviewcommissie

Pro League staat voor ingrijpende verandering: videoref versus Reviewcommissie

14-03-2018 12:12
3

Het Belgische voetbal gaat er vanaf komend seizoen opnieuw wat anders uitzien. Over een competitiehervorming is voorlopig nog geen akkoord gevonden, maar de uitbreiding van de VAR maakt wel een slachtoffer.

De Reviewcommissie zal namelijk zo goed als zeker opgedoekt worden, meldt Sporza. Vanaf de jaargang 2018-2019 zal er bij elke wedstrijd uit de Jupiler Pro League een videoref aanwezig zijn. Aangezien de Pro League van mening is dat de Reviewcommissie geen fases uit matchen mét videoref mag herbekijken, uit gevaar voor verschillende interpretaties en bijgevolg extra discussie, lijkt het einde ervan nabij.

De Reviewcommissie is nochtans een behoorlijk recente innovatie. Een raad van 'experts' bekijkt na elke speeldag fases van scheidsrechterlijke beslissingen die niet helemaal correct waren. De voorbije jaren leverde dat echter bijzonder regelmatig protest op, omdat er volgens critici met twee maten en gewichten gewogen werd. Op de volgende vergadering van de Pro League komt de toekomst van de Reviewcommissie aan bod. Meer dan waarschijnlijk wordt dan gestemd voor een opdoeking.