LOL! Competitiehervorming uitgelekt: 'Niet gebouwd met Ghelamco? Min 10 punten'

LOL! Competitiehervorming uitgelekt: 'Niet gebouwd met Ghelamco? Min 10 punten'

27-02-2018 18:33
3

De Jupiler Pro League zit er dra anders uit. Hoe? Dat is nog de grote vraag. Filip Aerts denkt het antwoord te weten. In een geweldige blogpost deelt Aerts hoe onze competitie er gaat uitzien. Neem even de tijd en geniet.

'De competitie wordt in een eerste fase opgesplitst in drie liga’s met telkens 8 ploegen', schrijft Aerts met een kwinkslag. Er gelden ook bijzondere regels.

Betonliga A: Hierin spelen alle clubs met een stadion of tribune van Ghelamco (Gent, Antwerp) en alle andere Antwerpse clubs (Beerschot-Wilrijk, Lierse, Mechelen, Westerlo, …). Clubs die nog geen infrastructuur hebben aangekocht bij Paul Gheysens krijgen tot uiterlijk 2020 de tijd om zich in regel te stellen. Zoniet dreigt degradatie naar het amateurvoetbal.

Betonliga B verzamelt alle West- en Oost-Vlaamse ploegen (behalve Gent): Club Brugge, Oostende, Kortrijk, Zulte-Waregem, Lokeren, Waasland-Beveren en Roeselare.
In deze liga gelden enkele bijzondere regels:
– clubs die infrastructuur laten bouwen door Ghelamco: 10 punten afgetrokken
– herbergt het stadion van de club een shoppingcenter van Uplace: bonus van 5 punten

Subtopper Superliga
De teams die in theorie tot de (sub)top behoren maar in de praktijk regelmatig naast de oude PO1 dreigden te vallen (Genk en Standard) spelen in een groep met Anderlecht en ploegen die gecontroleerd worden door hun bevriende makelaars en/of buitenlandse investeerders/spelershandelaars: Moeskroen, Eupen, Charleroi, STVV en Cercle Brugge.

Ook hier gelden bijzondere regelingen: wanneer Anderlecht, Standard of Genk minstens 1 speler contracteren via de familie Bayat (eigenaars van Charleroi) mag de netto balans over twee duels met Charleroi niet minder dan 4 op 6 bedragen.

Aan clubs met buitenlandse eigenaars wordt minstens 1 onverwachte uitslag gegarandeerd (bv. STVV-Anderlecht 1-0 of Genk-Kortrijk 2-3) om aantrekkelijk te blijven voor weddenschappen op de Aziatische markt, op voorwaarde dat de verliezende club reeds zeker is van plaatsing voor de Play-offs.

Hoe gaan de Play-Offs eruit zien? Wat met de punten en de Play-Down? En wat is de Coucke Cup? Lees de blog van Aerts hier verder.