Makelaarsvennootschap van Bayat haalt zelfs grotere bedrijfswinst dan Anderlecht

"Makelaarsvennootschap van Bayat haalt zelfs grotere bedrijfswinst dan Anderlecht"

21-02-2018 20:18
15

Iedereen weet het ondertussen: RSC Anderlecht zit financieel in vieze papieren. Volgens Sport/Voetbalmagazine is het zakenmodel van Anderlecht, met de focus op spelershandel, niet zonder risico's.

Het sportweekblad baseert zich daarvoor op een verhaal dat deze week zal verschijnen in Trends. "Marc Coucke weet dat het bedrijfsmodel van Anderlecht onder de loep moet worden genomen. In vergelijking met bijvoorbeeld Club Brugge en AA Gent voert Anderlecht een wel heel apart beleid. In tegenstelling tot zijn concurrenten heeft Anderlecht bijzonder weinig liquide middelen."

Het weekblad contacteerde iemand die interesse had om Anderlecht over te nemen én dus inzage kreeg in de boeken. "De club voert al jaren een dramatisch beleid, een combinatie van financieel wanbeheer en sportieve ambitie", vertelde een bieder. "Anderlecht heeft zijn lot in de handen van spelersmakelaars gelegd. Zij hebben de club sportief gekaapt."

Koning Bayat I
"De balans van Anderlecht oogt op het eerste gezicht als een succesverhaal", vervolgt Sport/Voetbalmagazine zijn verhaal. "Vorig seizoen haalde paars-wit een record aan bedrijfsopbrengsten binnen. Maar dat komt dus niet door de eigenlijke voetbalinkomsten. Die adrenalinestoot dankt Anderlecht aan 'andere bedrijfsopbrengsten'. Die omvatten vooral inkomsten uit de handel in spelers."

"De forse klim in bedrijfsopbrengsten vertaalt zich echter niet in een even forse toename van de winst. Wél in een sterke stijging van de bedrijfskosten. Dat komt ook door de sommen die betaald worden aan de makelaars die spelers begeleiden bij transfers. Een duidelijke winnaar van de spelershandel is Mogi Bayat, de belangrijkste voetbalmakelaar voor het Astridpark. Zijn makelaarsvennootschap haalt zelfs een grotere bedrijfswinst dan Anderlecht."