Keuze genoeg: 'Einde Play-Offs, drie degradanten, einde van Proximus League'

Keuze genoeg: 'Einde Play-Offs, drie degradanten, einde van Proximus League'

Gepubliceerd: woensdag 21 februari 2018 om 17:42wo 21-02-2018 om 17:42

Woensdag stond er een vergadering van de Pro League op het programma. Tijdens de gesprekken konden de profclubs kiezen uit 5 competitieformules. Tot een akkoord kwamen de vertegenwoordigers van de 24 profclubs niet. Het Laatste Nieuws weet welke formules op tafel lagen.

Opvallend, het oude systeem met 18 clubs in Eerste Klasse van voor de Play-Offs was geen optie. Keuze was er wel genoeg.

1. Klassieke competitie met 20 ploegen
Play-Off 1 en Play-Off 2 verdwijnen met dit systeem. De kampioen is na 38 matchen (heen en terug ) bekend. Nu spelen de ploegen uit Play-Off 1 in totaal nog 40 matchen om de kampioen te bepalen.

Het management van de Pro League is geen voorstander van deze formule. ““Dit heeft onvermijdelijk een verlies van vier leden van de Pro League tot gevolg”, klinkt het in Het Laatste Nieuws. “Deze vier clubs verliezen per definitie hun statuut als profclub en moeten bijgevolg een plek vinden in de eerste klasse amateurs.”

2. Klassieke competitie met 16 ploegen
Ook in dit systeem verdwijnen de Play-Offs. Het aantal speeldagen in 1A gaat van 40 naar 30. 1B zou al na 28 speeldagen afgelopen zijn.

De Pro League twijfelt aan deze formule omdat het vreest dat de rechtenhouders niet evenveel geld willen betalen als er 10 speeldagen minder dan nu worden gespeeld.

3. Behoud van de huidige competitieformule
De huidige formule blijft een optie, maar het management van de Pro League overweegt om de halvering van de punten in Play-Off 1 te laten vallen.

“Het behoud van de huidige competitieformule heeft als voordeel dat er verder gegaan wordt met een formule die men zich de voorbije negen jaar eigen heeft kunnen maken”

“De vraag of een puntendeling bij aanvang van play-off 1 nodig is, blijft open. We onthouden hierbij dat, sinds het begin van deze formule, de puntendeling slechts in twee seizoenen doorslaggevend bleek te zijn”

4. Competitieformule mét play-offs en 14 clubs
In 1A krijgen we 14 clubs, in 1B 10 clubs. Er zou een overgangsjaar komen. Drie ploegen zakken dan uit de Jupiler Pro League in plaats van één. De clubs krijgen wel een 'dalersvergoeding' van drie miljoen euro en het eenmalig optrekken van de tv-gelden voor de Proximus League.

In deze formule zitten er ook 6 ploegen in Play-Off 1. De kampioen speelt dus 36 matchen. De 8 andere ploegen komen in Play-Off 2 terecht. Play-Off 2 wordt slechts 1 poule. De club die als laatste eindigt, zakt.

5. Competitie 3x8 - 2x12
Bij deze formule verdwijnen 1A en 1B. De 24 profclubs worden opgedeeld in 3 reeksen van 8. Nadien volgen er Play-Offs in 2 reeksen van 12. Iedereen speelt dus 36 matchen.

"Deze hervorming heeft echter een afschaffing van de Proximus League tot gevolg (en dus de uitzendrechten en namingrechten die haar toebehoren) en vereist een complete herziening van het herverdelingsmodel van de tv-rechten", laat de Pro League weten. 

Poll

Voor welke vorm kies jij?

(384 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws