'D-Day voor het Belgische voetbal, vier voorstellen liggen op tafel'

'D-Day voor het Belgische voetbal, vier voorstellen liggen op tafel'

21-02-2018 08:00
19

Woensdag is het zover, dan zitten alle profclubs samen om de toekomst van het Belgische voetbal te bespreken. Naast het nieuwe TV-contract wordt ook de competitieformule vanaf 2020 besproken. Er liggen vier voorstellen op tafel, al kan alles ook gewoon blijven zoals het nu is.

Het Nieuwsblad weet dat er vier voorstellen zullen besproken worden in Diegem. Deze worden alle vier voorgesteld en nadien kan er dan discussie over gevoerd worden. Het is echter nog niet zeker of er vandaag al zal gestemd worden over de nieuwe formule, mogelijk wordt daarvoor een nieuwe datum geprikt.

Geen Play-Offs
Het eerste voorstel is een competitie met twintig of achttien ploegen zonder Play-Offs, waarbij er dus vier profclubs zullen verdwijnen. Onder andere Bart Verhaeghe van Club Brugge is enorme voorstander van dit idee.

Een andere optie is een competitie met 24 teams, waarbij die worden verdeeld in drie groepen van acht. Nadien volgen dan Play-Offs met twee keer twaalf ploegen, waarbij de beste vier per groep uit de eerste seizoenshelft strijden om de titel. Die andere twaalf teams strijden om nog één Europees ticket.

Veertien of twaalf teams?
Verder zijn er ook twee voorstellen voor het behoud van de Play-Offs, namelijk eentje met veertien teams en eentje met twaalf teams. Die laatste optie is geliefd bij de kleinere clubs en de clubs uit 1B omdat er meer kans is op promotie. Optie vijf is er eigenlijk ook. Als er geen meerderheid van 80  procent wordt bereikt, blijft alles zoals het nu is. De stem van de topclubs weegt zwaarder door.