'Ik wilde van het veld stappen op Jan Breydel, het speelde door mijn hoofd'

  'Ik wilde van het veld stappen op Jan Breydel, het speelde door mijn hoofd'

  Gepubliceerd: dinsdag 20 februari 2018 om 07:15di 20-02-2018 om 07:15

  Tijdens Club Brugge – Charleroi beleefde Francis N'Ganga geen hoogdag. De speler van Charleroi kreeg het aan de stok met de thuisaanhang. Na de match sprak N'Ganga over racisme jegens zijn persoon. Bij Le Grand Debrief ging hij maandag dieper in op het onderwerp. 

  Toen  Kevin-Prince Boateng een paar jaar geleden het slachtoffer was van rascisme tijdens een match, stapte hij van het veld. Wilde N'Ganga dat ook doen? "Ja, het speelde door mijn hoofd", geeft de speler van Charleroi toe.

  N'Ganga bleef uiteindelijk staan. "Ik zag dat de scheidsrechter een beslissing had genomen en via de speaker de fans liet toespreken. Het stadion kreeg een boodschap en dat vond ik voldoende. Ik kon verder spelen."

  Na de match in Brugge kreeg N'Ganga heel wat reacties. "Ik kreeg heel veel steunbetuigingen via Twitter van andere voetballers. Maar ik kreeg ook andere berichten van mensen die niet begrepen dat ik mijn mond opentrok na de match. ... Een blank persoon krijgt in onze maatschappij een andere behandeling dan een kleuring, geel of zwart. In onze maatschappij anno 2018 is er nog racisme."

  Plaats een reactie

  AzEz86 +6571
  dinsdag 20 februari 2018 om 08:00
  Racisme is iets dat absoluut uit de maatschappij moet. Eender wat voor kleur een mens heeft, hij/zij moet altijd op dezelfde manier bekeken/behandeld/... worden.

  Ik wil echter wel effe iets van tegenkanting geven, N'Ganga zegt: "Een blank persoon krijgt in onze maatschappij een andere behandeling dan een kleuring, geel of zwart. In onze maatschappij anno 2018 is er nog racisme."
  Dit mes snijdt aan beide kanten, als een marrokaanse jongen tegen een blanke zegt "vuile belg" is dit in zijn ogen normaal, maar als die blanke dan als weerwoord zegt "vuile marrokaan" is dit racisme. Beide gevallen zijn racisme of je het nu wil of niet.

  Dit is absoluut niet om racisme goed te praten en zoals ik al aan het begin van mijn post zei, racisme moet uit de maatschappij!
  [Reactie gewijzigd op dinsdag 20 februari 2018 om 10:36]
  Vind ik leuk
  Regaal +1094
  dinsdag 20 februari 2018 om 08:43
  Correct! Racisme kan niet laat dat duidelijk zijn maar we mogen niet blind zijn voor de andere kant. Buitenlanders worden zelden aangepakt voor racisme.... ook al gebeurt het vaak ook door hen. Geen hypocrisie graag. :-)
  Vind ik leuk
  Vaneigens +918
  dinsdag 20 februari 2018 om 12:32
  Een correct en tevens politiek correct antwoord.
  Vind ik leuk
  Mighty +214
  dinsdag 20 februari 2018 om 17:10
  Racisme mag onder geen enkele vorm toegestaan worden, maar toch een kleine kanttekening bij de uitleg van Nganga : Hij was degene die het publiek in het bewuste vak waaruit uiteindelijk de geluiden kwamen meermaals uitdaagde en jende. Hij wist allicht maar al te goed dat er dan altijd wel een paar onnozelaars zijn die fout reageren, waarop hij kon gaan klagen bij de scheidsrechter. Het praat absoluut niets goed, maar het werpt wel een ander licht op heel de zaak.
  [Reactie gewijzigd op dinsdag 20 februari 2018 om 17:10]
  Vind ik leuk
  dinsdag 20 februari 2018 om 22:56
  Elke speler die scoort op verplaatsing en de thuisaangang gaat provoceren of die bij iedere inworp een half minuut tijd rekt, wordt tegenwoordig uitgehoert. Blank of zwart, zonder onderscheid. Enkel de Afrikanen menen daar oerwoudgeluiden in te herkennen. Ik heb veel meer problemen met mensen die zo dom zijn om massaal volle bekers met bier op het veld te gooien. Waar ze 2,60 € voor betaald hebben !
  [Reactie gewijzigd op dinsdag 20 februari 2018 om 22:57]
  Vind ik leuk

  Bekijk het laatste nieuws