Pro League hoopt wanpraktijken de kop in te drukken en kijkt naar Engeland

Pro League hoopt wanpraktijken de kop in te drukken en kijkt naar Engeland

19-02-2018 20:07
3

Woensdag staat de maandelijkse bestuursvergadering van de Pro League op het programma. Centraal dossier op tafel wordt een nieuw voorstel om racisme in te perken.

De voorbije weken werd het Belgische voetbal opnieuw opgeschrikt door enkele racistische voorvallen. Zo kloegen Paul-José Mpoku en Francis Nganga over oerwoudgeluiden in het Jan Breydel-stadion, terwijl Uche Agbo zwaar aangepakt werd in Kortrijk. De Pro League wil nu voor eens en voor altijd paal en perk stellen aan die praktijken.

Om dat te realiseren, werpen onze clubs een blik over het Kanaal. In Engeland is het racisme de laatste jaren immers zwaar én efficiënt aangepakt. De Pro League heeft dan ook een ontwerp gemaakt volgens de Engelse school. Zo zullen clubs meer macht krijgen om kwaadwillige supporters zélf aan te pakken en komen er ook vormingen. Die moeten gestrafte fans 'heropvoeden' alvorens ze het stadion opnieuw mogen betreden.

Ondubbelzinnig veroordelen
De Pro League reageerde in Het Laatste Nieuws ook op de nieuwe weg die het wil inslaan. "Het komt er eigenlijk op neer dat de clubs meer hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Het beginpunt is dat ze zelf initiatief nemen. Het gaat hier om de geloofwaardigheid van het Belgische voetbal. Clubs moeten racisme in het algemeen, maar zeker ook in hun stadions ondubbelzinnig veroordelen”, luidt de verklaring.