D-day voor Belgische clubs: 'Licentiecommissie vreest onduidelijke geldstromen'

D-day voor Belgische clubs: 'Licentiecommissie vreest onduidelijke geldstromen'

15-02-2018 09:30

Voor heel wat Belgische clubs is 15 februari een cruciale dag. Op donderdag moeten de ploegen uit 1A en 1B immers hun licentiedossier afleveren bij de licentiecomissie. Bij de commissie  vreest men voor onduidelijke geldstromen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Binnen twintig dagen weten de clubs waar ze aan toe zijn. Het is simpel. Ofwel is het dossier meteen in orde en krijgen ze een licentie om volgend seizoen aan te treden in 1A of 1B. Is het dossier niet in orde, dan krijgen de clubs een 'tweede zit'.

Bij een onvolledig of onduidelijk dossier moet de club in kwestie extra vragen beantwoorden of nieuwe dossierstukken aanbrengen. Op 30 maart moeten alle dossiers in orde zijn. Daarna neemt de licentiecommissie de tijd om alles nog eens te herbekijken. Het definitieve oordeel valt op 13 april. Clubs die niet door de licentiecommissie geraken krijgen geen licentie.

Buitenlandse handeN
Het Laatste Nieuws
verwacht enkele moeilijke dossiers. '. Waar het probleem in het verleden vaak kon gereduceerd worden tot ‘show me the money’, wordt verwacht dat de problematiek zich eerder verlegt naar ‘show me where the money comes from’. In het verleden moest Moeskroen zich al een paar keer verantwoorden omdat er vermoedens bestonden dat er geldstromen afkomstig waren van buitenlandse makelaars, terwijl makelaars geen officiële bestuursfuncties kunnen bekleden bij een Belgische club', schrijft de krant.

Anderlecht en Oostende
Heel wat Belgische clubs zijn tegenwoordig in buitenlandse handen. Het is dus niet altijd duidelijk waar de geldstromen van de clubs vandaan komen. Daardoor verwacht de krant vooral problemen in 1B. Enkel Beerschot Wilrijk en Westerlo zijn in 1B nog in Belgische handen. 'Ook de overnames van Anderlecht en KV Oostende zullen nauwlettend worden bekeken', meldt de krant nog.