Revolutie op til in het Belgische voetbal? Nieuw competitieformat ligt op tafel

Revolutie op til in het Belgische voetbal? Nieuw competitieformat ligt op tafel

14-02-2018 07:50
31

Op 21 februari komen alle profclubs samen om de competiehervorming te bespreken. De tweedeklassers weten duidelijk wat ze willen. Ze willen de 24 profclubs behouden, maar wel in een iets anders vorm waarbij er drie groepen van acht teams worden gevormd.

Het Laatste Nieuws meldt dat de drie groepen heen en terug tegen mekaar spelen. De beste vier van elke groep spelen een soort 'Play-Off 1' waarbij de landskampioen wordt bepaald en de Europese tickets worden verdeeld. De andere twaalf teams zullen dan onderling uitmaken wie degradeert naar het Belgische amateurvoetbal. 

De winnaar van die tweede groep krijgt wel de kans om alsnog Europees te gaan spelen, zij zullen het opnemen tegen de nummer vier van 'Play-Off 1'. Buiten het format zelf zullen de TV-gelden ook veel gelijkmatiger verdeeld worden over de profclubs, dat terwijl er nu vooral geld doorstroomt naar de clubs in 1A. 

Meerderheid vinden
Het voorstel is bedoeld om op termijn over te schakelen naar een competitie met twaalf eersteklassers en twaalf tweedeklassers. Om een hervorming door te voeren moet er een meerderheid van 80 procent gevonden worden, wetende dat de G6 elk drie stemmen hebben. De andere clubs uit 1A hebben er twee, de teams uit 1B slechts één.