VP SCOUT: 'Judas' Vermeer, blessureleed, profielschets Van Gaal en gebarste bom

VP SCOUT: 'Judas' Vermeer, blessureleed, profielschets Van Gaal en gebarste bom

19-01-2018 11:28
4

Club Brugge staat op het punt zich te versterken met Kenneth Vermeer. De Nederlandse enclave wordt dus weer wat groter in het Jan Breydelstadion, maar wat moet je weten over de 32-jarige keeper? VoetbalPrimeur.be geeft de antwoorden.

Vermeer komt op huurbasis over van Feyenoord Rotterdam. Toch gaat het weldegelijk om een echte Amsterdammmer. Bij het lokale FC Blauw-Wit Amsterdam speelt hij zich in de kijker van Ajax. Vermeer doorloopt de jeugdreeksen en maakt zijn debuut in het A-elftal in het seizoen 2007 - 2008.

Blessureleed
Bij Ajax heeft Vermeer Maarten Stekelenburg voor zich. Hij wordt daarom verhuurd aan Willem II. In Tilburg speelt hij tot hij een blessure oploopt. Blessureleed zal als een rode draad door zijn carrière lopen, die daardoor nooit honderd procent van de grond raakt. Vermeer zelf geraakt ook niet al te vlot van de grond. Hoge ballen zijn niet zijn favoriet. In 1-tegen-1 is hij een pak beter.

Na zijn uitleenbeurt krijgt de doelman een echte kans bij Ajax door het blessureleed van de nummers één en twee. Bij zijn eerste optreden in de Eredivisie slikt Vermeer tegen Heerenveen meteen vijf doelpunten. Tot het einde van het seizoen bleef hij onder Marco van Basten eerste keuze.

Niet alleen blessures komen terug bij Vermeer. Ook vragen.

Ups en downs
Bij Ajax neemt Martin Jol over en Vermeer brengt een seizoen door op de bank. In augustus 2010 scheurt Vermeer zijn achillespees. De blessure sleept langer dan verwacht, maar het seizoen eindigt voor de keeper positief. Op de voorlaatste speeldag verovert hij de landstitel.

Profielschets van Gaal
Met Jasper Cillessen komt er een nieuwe keeper naar Amsterdam, maar het geloof in Vermeer blijft. Hij verlengt zijn contract en verovert de harten door in de Klassieker een penalty van Lex Immers (ex-Club Brugge te stoppen). Ook in zijn honderdste Eredivisiewedstrijd stopt hij een strafschop. Daarna gaat het minder. Na enkele blunders en een rode kaart heeft Frank de Boer het gehad met Vermeer.

Ondanks dat hij bij Ajax op een zijspoor belandt, spreekt Louis van Gaal vol lof over hem. Volgens de bondscoach past Vermeer het best in zijn profielschets. Vermeer mag dromen van het WK in 2014, maar valt finaal af. Voor Oranje staat zijn teller voorlopig op vijf. Opvallend, bij het Nederlandse elftal werd hij nog nooit gepasseerd. Hij speelde mee tegen Spanje en Duitsland.

Judas
In Amsterdam is Vermeer uitgespeeld, maar Ajax maakt een denkfout. Het geeft de keeper de garantie dat hij voor één miljoen mag vertrekken naar een andere Nederlandse club. De monden vallen open wanneer Feyenoord dat geld op tafel legt. Voor de fans van Ajax is het dan duidelijk. Vermeer is een Judas. Een opgeknoopte pop in de Arena wanneer Vermeer over de vloer komt met de rivaal is een triest dieptepunt.

 Ondanks dat Vermeer het goed voor elkaar heeft, heeft hij naar eigen zeggen ook te maken met racisme. Wanneer hij voor de zoveelste keer wordt tegengehouden, filmt hij het gebeuren. In Nederland gaat de video viraal.

In zijn eerste seizoen bij Feyenoord is Vermeer eindelijk de onbetwiste nummer één en wint hij de Nederlandse beker. 2016 - 2017 wordt het jaar van Feyenoord. De Rotterdammers veroveren eindelijk nog eens de landstitel, maar ... doen dat zonder Vermeer. Eerst houdt zijn achillespees hem maanden aan de kant en daarna krijgt hij Brad Jones niet onder de lat vandaan.

Ook dit seizoen is Vermeer tweede keuze. Goed een week geleden barst de bom. Tijdens een oefenmatch komt Vermeer niet van de bank. De doelman is woest en wil per direct vertrekken. Club Brugge biedt een mooie oplossing.

Lees ook: 'Club Brugge wil stunten met komst van vijfvoudig Oranje-international'
Lees ook: Transfer naar Club Brugge zorgt voor woede: "Waar zijn ze mee bezig?"