'Clubs kijken angstvallig naar Coucke, sleutel in handen voor vervolg Play-Offs'

'Clubs kijken angstvallig naar Coucke, sleutel in handen voor vervolg Play-Offs'

17-01-2018 12:42
10

Het systeem met Play-Offs komt meer en meer onder druk te staan in het Belgische voetbal. Op 21 februari gaan alle profclubs in ons land met elkaar in debat over een mogelijke wijziging van de formule. Marc Coucke zou in die discussie wel eens een hoofdrol kunnen vertolken. 

Het Nieuwsblad maakt een analyse van het huidige landschap binnen ons voetbal. De krant verwacht dat de Jupiler Pro League op termijn weer zal evolueren richting een competitie zonder Play-Off-formule. Dat gaf Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe eerder ook al expliciet aan. 'Diverse bronnen binnen de Pro League zijn ervan overtuigd dat er voldoende stemmen kunnen worden verzameld om aan een tweederdemeerderheid te komen', maakt HNB zich sterk.

'De zes G5-clubs (Club Brugge, Anderlecht, AA Gent, Genk, Standard en sinds kort ook Zulte Waregem) hebben drie stemmen, de overige eersteklassers twee en de acht clubs uit 1B hebben één stem. Vorig seizoen bleek tijdens een bijeenkomst van de niet-G5-clubs in Lokeren een ruime meerderheid voor een afschaffing van de Play-Offs is. En in de G5 komt het verzet nog vooral van AA Gent en Racing Genk.'

Wat doet Coucke?
We lijken dus af te stevenen op de afschaffing van de Play-Offs, al kan één man daar nog een stokje voor steken: Coucke dus. 'Vraag is welke positie Marc Coucke zal innemen als sterke man van Anderlecht. Paars-wit trok in 2008 aan de kar om de Play-Offs erdoor te krijgen, maar vooral om het aantal ploegen in eerste klasse te reduceren. Het oorspronkelijke voorstel van voorzitter Roger Vanden Stock was een competitie met minder ploegen zonder play-offs', laat HNB de deur op een kier.