Anderlecht en Racing Genk doen aan competitievervalsing

"Anderlecht en Racing Genk doen aan competitievervalsing"

13-01-2018 17:50
11

Racing Genk heeft in december afscheid genomen van trainer Albert Stuivenberg. Nieuwkomer Philippe Clement werd weggehaald bij Waasland-Beveren om hem op te volgen. Competitievervalsing, zo vindt Jacques Sys. 

Sys kan niet lachen met het wegpikken van trainers. "Als de trainer, zoals velen beweren, de belangrijkste man in een club is, is een tussentijdse overstap niet meer of minder dan competitievervalsing. Het is overigens ook zelden een goede zaak. Een trainer moet met een leeg hoofd en een leeg blad aan de slag kunnen gaan", vertelt hij in Sport/Voetbalmagazine.

Sys rekent ook de verhuis van Hein Vanhaezebrouck naar Anderlecht daaronder, al was die officieel eigenlijk al weg bij AA Gent. "Continuïteit en stabiliteit zijn de sleutelwoorden voor succes in het voetbal en het is onaanvaardbaar dat goed beleid (de keuze voor de juiste coach) door een andere club wordt afgestraft. Zoals dat dit seizoen gebeurde met Hein Vanhaezebrouck (van AA Gent naar Anderlecht) of Philippe Clement (van Waasland-Beveren naar KRC Genk)."

De regels moeten volgens hem dan ook aangepast worden. "Clubs sluiten geen contracten met trainers meer af die bol staan van de clausules. Een overeenkomst loopt altijd tot het einde van het seizoen en de leden van de Pro League spreken af dat ze geen trainer elders wegplukken tijdens het seizoen."