'Illegale bouw, aandelen en gratis loge': stadsbestuur Gent raakt in opspraak

'Illegale bouw, aandelen en gratis loge': stadsbestuur Gent raakt in opspraak

13-01-2018 09:34
29

Ignace Vandewalle is de auteur van het boek 'De Illegale Ghelamco Arena'. Tijdens zijn onderzoek deed Vandewalle opmerkelijke ontdekkingen over de ongezonde verhoudingen tussen het stadsbestuur Gent en de plaatselijke trots AA Gent. Enkele opvallende zaken worden zaterdag onthuld in Het Laatste Nieuws.

Het stadsbestuur van Gent wordt sterk in verlegenheid gebracht. Ten eerste zou de wet zijn overtreden bij de bouw van de Ghelamco Arena. "Het lijkt er sterk op dat ze in Gent de wet op de overheids- opdrachten overtreden hebben voor de bouw van het stadion'', aldus Vandewalle. Het is wettelijk bepaald dat iedereen een faire kans moet krijgen om een opdracht vanuit de overheid, of waarvoor belastingsgeld wordt gebruikt, binnen te slepen. Dat is niet gebeurd bij de Ghelamco Arena. 'Het stadsbestuur - met huidig burgemeester Daniël Termont (sp.a) op kop - regelde de bouw met de club en enkele privéfirma's als goede vrienden onder elkaar' aldus HLN.

De partnerschap tussen stad en club is volgens Vandewalle de afgelopen jaren ook te ver gegaan. Vandewalle vond uit dat de stad in juni 2016 een aandelenpakket kocht, waarmee het momenteel de twaalfde belangrijkste aandeelhouder van de Buffalo's is. Onacceptabel in de ogen van Vandewalle. "Als we toelaten dat overheden aandeelhouder worden van professionele voetbalclubs, dan is het hek helemaal van de dam.''

Tot slot blijken de bestuurders ook te profiteren van hun nauwe band met de club. Iedereen die schepenambt uitoefent kan altijd gratis naar thuismatchen komen kijken. Ze kunnen zelfs genieten in hun eigen skybox. ''Je kan je daar nochtans vragen bij stellen. De stad Gent gaf AA Gent subsidies en leningen zonder rente. Het kocht en verhuurde het Ottenstadion (het oude stadion van AA Gent, red.), het bouwde een gloednieuw stadion en het moest tal van vergunningen afleveren aan de club. Kan het systematisch bezorgen van gratis tickets aan schepenen dan niet bestempeld worden als een vorm van corruptie?", besluit de auteur.