Ik hoop echt dat hij laat inzien dat Anderlecht een fout maakte

"Ik hoop echt dat hij laat inzien dat Anderlecht een fout maakte"

11-01-2018 19:00
20

Nicolae Stanciu verlaat dra België. De Roemeen kwam als recordtransfer naar Anderlecht, maar gaat het Costant Vanden Stock verlaten via de achterdeur. Hoe denken ze daar in zijn thuisland over?VoetbalPrimeur.be vroeg het aan journalist Emanuel Rosu, die onder meer schrijft voor The Guardian en de BBC.

"Toen Stanciu Steaua Boekarest verliet in 2016 waren de verwachtingen in Roemenië erg hoog. Voor onduidelijke reden slaagde hij niet in Anderlecht. Volgens mij werd hij in Brussel onvoldoende naar waarde geschat. Hij verdiende meer. Meer krediet. Meer speelkansen. Meer vertrouwen. Een transfer naar Sparta Praag zal hem goed doen. Die ploeg heeft hem nodig en Stanciu heeft een team nodig dat hem vertrouwen geeft", aldus Rosu.

Kritiek doet pijn
Anderlecht betaalde destijds circa tien miljoen euro om Stanciu naar Brussel te halen. "Zijn transfer was hier groot nieuws, maar het is niet zijn schuld dat Anderlecht zo veel betaalde. Stanciu is en blijf een van de beste Roemeense spelers. Ik hoop dat zijn loopbaan nu terug op de rails kan krijgen. De (Belgische) kritiek op Stanciu doet ons emotionele Roemenen pijn. Ik hoop echt dat Stanciu Anderlecht kan laten inzien dat ze een fout met hem maakte."

"De transfer van Stanciu was ook een record in Roemenië. Ik denk dat geen enkele landgenoot dat in de nabije toekomst snel zal verbreken. Stanciu zal wel onze nationale nummer tien blijven. Bij Anderlecht droeg hij dat nummer, maar kreeg niet de verantwoordelijkheid en het aanzien dat bij dat nummer hoort. Volgens mij is Stanciu – door de huidige markt – nu eigenlijk nog meer waard dan Anderlecht voor hem betaalde. Jammer dat de club dat niet wil inzien."

Verkeerd begrepen
Dat Stanciu in Anderlecht niet slaagde, ligt volgens Rosu niet aan de speler. "Volgens mij werd hij verkeerd begrepen. Stanciu is ook geen moeilijke jongen. Dat weet ik honderd procent zeker. Wil je hem de schuld geven? Kijk dan even naar het feit dat hij destijds ook niet moeilijk deed, toen Anderlecht hem wilde. Een mens is geen robot. Je kunt hem niet programmeren. Je mag geen wonderen verwachten. Als je de goals ziet, die Stanciu al scoorde, weet je dat hij iets bijzonders kan. Waarom bouwde Anderlecht daar niet op door?", besluit Rosu tegenover VoetbalPrimeur.be.

Lees ook: 'Transferitis' treedt op bij Anderlecht, Stanciu weigert mee te spelen