Pro League zorgt voor bommetje: jeugdspelers weghalen wordt 'verboden'

Pro League zorgt voor bommetje: jeugdspelers weghalen wordt 'verboden'

04-01-2018 08:15
8

Het is de laatste jaren een echte plaag geworden: de Belgische topclubs die naar hartelust jeugdspelers wegkapen bij elkaar en bij andere Belgische clubs. De Pro League zorgt nu voor een ommekeer, zo meldt Het Laatste Nieuws.

De facto wordt het nu verboden voor clubs om spelers jonger dan zeventien jaar bij mekaar weg te halen, tenzij er sprake is van een geldige reden. De zaak moet dan voor een nieuwe instantie komen, de zogeheten Commissie Voor Jeugdtransfers. Als die het dossier niet goedkeurt en de transfer gaat toch door, moet de club tien keer de opleidingsvergoeding betalen. In sommige gevallen kan dat een boete van verschillende honderdduizenden euro's zijn.

Het grote probleem met dit systeem is natuurlijk dat buitenlandse clubs geen boetes hoeven te betalen. Dat stelt ook Patrick Janssens, algemeen directeur bij Racing Genk. "Stel dat je vroeger 12.500 euro moest betalen voor één opleidingsjaar, dan wordt dat nu 125.000 euro. De Pro League gaat ervan uit dat het aantal jeugdtransfers zal stilvallen. Dat geldt misschien voor nationale overgangen. Maar zou dat er niet net voor kunnen zorgen dat er nog meer jonge spelers naar het buitenland zullen trekken?"

Een buitenlandse club hoeft namelijk een opleidingsvergoeding van 'maar' 90.000 euro per jaar te betalen. Het wordt met andere woorden dus goedkoper om een jeugdspeler in te voeren dan om hem in België te houden.