Cercle Brugge greep naast JPL-revelatie, tot groot jolijt van Club Brugge

Cercle Brugge greep naast JPL-revelatie, tot groot jolijt van Club Brugge

22-12-2017 20:06

Momenteel is hij een uitblinker bij Club Brugge, maar de carrière van Marvelous Nakamba had er ook anders kunnen uitzien. Op zestienjarige leeftijd onderging hij een testperiode bij Cercle Brugge. Tot een contract kwam het echter niet.

"De naam zegt me nog wel iets, maar specifieke zaken kan ik me niet herinneren. Hij zal er wellicht niet bovenuit gestoken hebben", zegt Jurgen Van Opstaele, toen trainer van de groen-zwarte beloften in Sport/Voetbalmagazine.

De middenvelder kreeg geen contract en werd teruggestuurd naar Zimbabwe. Enkele jaren later, in 2012, zit er een nieuwe testperiode aan te komen. Hij speelt enkele wedstrijden mee met de beloften, maar krijgt opnieuw geen contract. Al leken ze bij Cercle toch overtuigd geraakt te zijn door zijn kwaliteiten.

Dure Nakamba
"Spelers die jonger waren dan 23 jaar en niet in de Europese Unie waren geboren, moest je een loon van minstens 90.000 euro per jaar garanderen. En op basis van zijn leeftijd had de club waar hij werd opgeleid, FC Highlanders, recht op een vergoeding van 60.000 euro", zegt Yvan Vandamme, toen managing director bij Cercle.

"Dat betekent dat een eerste seizoen ons minstens 150.000 euro zou kosten. We zagen zeker potentieel. Vista, goede voeten en een lieve en toegewijde jongen, maar een vereniging als Cercle kon zich zulke bedragen voor een jonge speler niet permitteren", vertelt hij.

Enkele maanden erna vond Nakamba toch een club in Europa, het Franse Nancy. Daar speelde hij twee seizoenen alvorens naar Vitesse te trekken. Bij de Nederlandse club kon hij uiteindelijk Club Brugge overtuigen van zijn kwaliteiten.