Opmerkelijk idee: Speel Jupiler Pro League van maart tot november

Opmerkelijk idee: "Speel Jupiler Pro League van maart tot november"

11-12-2017 13:00
11

Speeldag 18 was niet meteen de meest aangename speeldag van deze Jupiler Pro League. Door de sneeuw en de kou bleven een massa fans weg, en de velden werden helemaal kapotgespeeld. Wim Conings van Het Nieuwsblad vraagt zich af waarom dit nog gebeurt.

Wintervoetbal is een traditie, maar die kan makkelijk aangepast worden. "Niemand verplicht de voetbalbond ertoe het seizoen van augustus tot mei te organiseren. Een verkeerde, onbegrijpelijke keuze. Er is niets logisch aan en het is slecht voor alle partijen. Winterse afgelastingen schoppen de kalender in de war. Velden liggen er slecht bij en worden kapot gespeeld. Fans moeten negentig minuten in de kou zitten en raken moeilijk ter plekke. Clubs moeten extra geld uitgeven aan verwarming, schijnwerpers of zelfs nieuwe grasmatten en veldverwarming. Voor de voetballers zelf is het ongezond en onaangenaam."

Vrijwel niemand houdt echt van wintervoetbal. "Clubvoorzitters, bondsdokters, zelfs de enige Belg in het Uitvoerend Comité van wereldvoetbalbond FIFA: allemaal zijn ze tegen wintervoetbal. Maar uit traditie en omdat we nooit wat anders geprobeerd hebben, voetballen we nog steeds in de kou. We hebben het voetbal geleerd van de Engelsen, waar het begon met competities tussen scholen. Voetbal is daardoor altijd een sport geweest die beoefend werd van schooljaar tot schooljaar."

In het buitenland zien we het 'goede' voorbeeld. "Over de hele wereld spelen veel landen van maart tot november. Dichter bij ons doen landen als Zweden of Noorwegen er al lang aan mee. Dat systeem hebben ze intussen al in Ierland overgenomen, terwijl ook Schotland er oren naar heeft. Zo’n overstap is in landen als Spanje, Frankrijk of Italië moeilijk door de hoge temperaturen in de zomer, maar het Belgische klimaat leent er zich prima toe."

Voordelen
Een competitie van maart tot november heeft aardig wat voordelen. "De aangenamere temperaturen zouden meer toeschouwers naar de velden lokken. Die velden zouden in betere staat zijn, en dat zou de kwaliteit van het voetbal dan weer ten goede komen. Onze hoogste klasse zou drie maanden lang bijna geen concurrentie hebben van de grote buitenlandse competities voor de aandacht van de tv-kijker. Clubs zouden ingespeeld zijn bij het betwisten van die belangrijke Europese voorrondes."

Het enige probleem is wel dat de zomer voorbehouden is voor landentoernooien. "En wat dan met de grote landentoernooien, die steevast in de zomer worden gespeeld, denkt u? Wel, wat dat betreft mag de Belgische voetbalbond misschien zelfs een voorbeeld nemen aan de FIFA, dat het WK 2022 in de winter zal laten doorgaan. Wie zegt dat er zo in de toekomst niet meer zullen volgen?"