Leugens rond Eurostadion: Belastingbetaler moet 200 miljoen ophoesten

Leugens rond Eurostadion: "Belastingbetaler moet 200 miljoen ophoesten"

09-12-2017 17:27
3

Komt het Eurostadion er of niet? Nu de kandidatuur van Brussel voor het EK 2020 is afgekeurd, hangt het project aan een zijden draadje. Het Laatste Nieuws ziet ook dat het dossier met haken en oken aan mekaar hangt.

Jeroen Bossaert van Het Laatste Nieuws geeft aan dat er heel wat gelogen is in dit dossier. "Het Eurostadion zou de gemeenschap niks kosten. Dat moet zowat de knulligste communicatieblunder in het hele stadiondossier geweest zijn. Tussen 2013 en 2015 beweerden voortrekkers van de EK-kandidatuur Vanhengel en Courtois dat er geen sprake zou zijn van staatssteun voor het project, maar beetje bij beetje prikten de Brusselse oppositiepartijen N-VA en Groen die ballon kapot."

Onrechtstreeks gaat het er wel veel overheidsgeld naar dat Eurostadion. "Eerst kwam naar buiten dat het stadsbestuur jaarlijks 4,1 miljoen euro aan Ghelamco zou betalen. "We krijgen daar véél voor in ruil", zei het Brusselse parlementslid Alain Courtois toen. Een verbloeming van de feiten, zo blijkt. Brussel krijgt duizend zitjes voor die 4,1 miljoen en nog eens duizend aan 25% van de prijs. Voor de luxeloge moet nog apart bijbetaald worden en de reclameborden voor het 'mer'’ Brussel moeten afgedekt worden tijdens Europese en internationale matchen. Voor die deal betaalt Brussel in dertig jaar tijd 123 miljoen euro."

"Ook de ondergrondse parking krijgt een fikse injectie met belastingeld: 80 miljoen euro. Eind november 2016 onthult deze krant bovendien dat de volledige bouwgrond van Parking C voor één symbolische euro aan Ghelamco is gegeven. Ook het enorme kantoren- en hotelcomplex dat naast het stadion zal verschijnen, profiteert van die gratis bouwgrond. Een deal die iedere bouwfirma in België doet duizelen. Door die gulle geste loopt de Brusselse schatkist miljoenen euro aan potentiële inkomsten mis."

Graaicultuur
In de marge van het project pikken ook heel wat politici een graantje mee. "Voorts is er nog de de deal waarbij het gewest de veiligheidskosten op zich neemt voor 1,1 miljoen per jaar en stort Brussel 1 miljoen euro in de kas van de KBVB voor de promotie van de Brusselse kandidatuur voor Euro 2020."

"Dat geld wordt onder meer gespendeerd aan een reis naar het WK in Brazilië. Vijf personen - onder wie Brusselse politici - doen samen 154.000 euro op in hotels en restaurants. Ze gaan ook samen naar de Champions League-finale in Wales. Iedere keer dat er in de media een nieuw cijfer over het gebruik van belastinggeld naar buiten komt, brokkelt het draagvlak voor het Eurostadion verder af", verklaart Bossaert het falen nog.