Dury wijt Europese wanprestaties aan competitie: Format moet aangepakt worden

Dury wijt Europese wanprestaties aan competitie: "Format moet aangepakt worden"

06-12-2017 15:42
16

RSC Anderlecht had dinsdagavond niet genoeg aan een 0-1-zege tegen Celtic FC om Europees te overwinteren. Eerder was Zulte Waregem al zeker van eliminatie, terwijl toppers als Club Brugge of AA Gent zelfs niet in de poules van de Europese competities geraakten. Francky Dury trekt aan de alarmbel.

Voor het eerst in dertien jaar zal geen enkele Belgische club een Europese lente beleven. Dury weet waar dat aan ligt. "Eerst en vooral heeft het te maken met budgetten. Vroeger speelde het nummer tien uit Spanje de finale van de Europa League. Maar nu zijn dat ploegen als AC Milan, Zenit en Lazio Roma. We zullen wel nog eens stunten, maar een plaats in de kwart- of halve finales … De afstanden worden alsmaar groter", zucht de trainer van Essevee bij Het Laatste Nieuws. Nochtans stootten zowel Anderlecht als KRC Genk vorig seizoen nog door tot de kwartfinales van de EL.

Dury reikt meteen de oplossing voor de mindere jaargang aan: sleutelen aan de competitieformule. "Er moet over nagedacht worden. Hoeveel topmatchen zijn er al geweest, waarbij iedereen op het puntje van zijn stoel zat? Ze zijn op één hand te tellen. Er zit te veel spanning op onze competitie. We voelen allemaal dat het beter moet. Kijk, we voetballen tot 27 december, omdat we kerstvoetbal willen zoals in Engeland. Alleen zijn de budgetten daar een veelvoud. Het format moet aangepakt worden. Misschien is het niet slecht dat dit ons overkomt", besluit hij hoopvol.