Jupiler Pro League in nauwe schoentjes, binnenkort geen Champions League meer?

Jupiler Pro League in nauwe schoentjes, binnenkort geen Champions League meer?

24-11-2017 11:00
3

Vanaf het seizoen 2018/2019 gaat de Champions League er anders uitzien, dat is langer geweten. De vier grootste competities krijgen allemaal vier rechtstreekse tickets. Door de zwakke resultaten van de Belgische clubs dit seizoen kan dit gevolgen krijgen.

Momenteel krijgen alle landen tussen plaats zeven en plaats twaalf een rechtstreeks ticket voor de Champions League, maar dat is vanaf volgend seizoen gedaan. De plaatsen tien tot twaalf moeten dan ook voorrondes gaan spelen. Momenteel staat België wel nog op negen, maar door de schrijnende resultaten van dit seizoen is de voorsprong op plaats tien plots een stuk kleiner.

Turkije, de tiende in het klassement, nadert stilaan. Het behaalde dit seizoen al 5.800 punten, een pak meer dan de 1.800 punten van de Jupiler Pro League. De achterstand is zo al meer dan gehalveerd. Besiktas doet het uitstekend in de Champions League en is nu al door naar de volgende ronde. Meedoen aan de achtste finales van de Champions League levert sowieso nog vijf punten op. De punten worden wel gedeeld door vijf, het aantal clubs waarmee Turkije dit seizoen is begonnen in Europa.

In de Europa League ziet het er beter uit, Basaksehir én Konyaspor staan voorlopig derde in de groep met nog maar een kleine kans op kwalificatie. In België moeten we vooral hopen dat geen enkele Turkse club nog ver doorstoot. Elke zege levert namelijk twee punten op, een gelijkspel eentje. In de Europa League zijn er ook nog extra punten voor het halen van de kwartfinales, halve finales en finale.

De situatie ziet er momenteel als volgt uit (foto: Kassiesa). België heeft wel het geluk dat er een relatief zwak jaar wegvalt, waardoor de Turken heel wat geluk nodig hebben om nog voorbij te steken. Volgend seizoen moeten er in ieder geval veel meer punten geraapt worden.