Club wil het Belgische voetbal compleet veranderen: 'Meer Belgen, meer geld'

Club wil het Belgische voetbal compleet veranderen: 'Meer Belgen, meer geld'

23-11-2017 07:10
7

Het aantal Belgen in de eigen competitie kent een flinke deuk. Er spelen momenteel meer buitenlanders dan eigen Belgen in onze competitie. Club Brugge heeft een idee om daar verandering in te brengen.

59 procent van alle spelers in onze competitie zijn momenteel buitenlander. Club Brugge heeft een plan voor ogen om ervoor te zorgen dat ploegen bereid zijn om Belgen meer kansen te geven. Zo wil het bij de Pro League een voorstel doen om het bestaande beloningssysteem te veranderen. Hoe meer Belgen je laat spelen, hoe meer geld je krijgt. Zo meldt Het Nieuwsblad.

Bij Gent vindt men het moeilijk om 'goede Belgen' te vinden. Club gelooft dat dat wel kan. "Michel (Louwagie) is van mening dat er in België minder talent is dan elders, maar ik zie niet in waarom dat zou zijn. Club gelooft wel in het stimuleren van meer Belgen op het veld", zegt CEO Vincent Mannaert.

Geld vrijmaken
Clubs die een inspanning doen om Belgischer te worden, krijgen al een compensatie. Volgens Mannaert kan dat nog beter. "Nu krijgen die clubs een klein bedrag, haast symbolisch. Misschien moeten we van het tv-contract wat meer geld vrijmaken voor een betere vergoeding."

"Clubs die dan meer Belgen in de kern hebben of op het veld hebben staan, of goed scoren bij andere Belgische parameters, krijgen een grotere beloning", zegt hij. Op 14 december komt de Pro League bij elkaar. Mogelijk wordt dan ook dat voorstel besproken.