Hij is belangrijk voor Club Brugge, maar toch wat verguisd bij de fans

"Hij is belangrijk voor Club Brugge, maar toch wat verguisd bij de fans"

20-11-2017 12:30
3

Ruud Vormer deed zondag opnieuw van zich spreken bij Club Brugge. Met een heerlijke volley zette hij Club op weg naar de zege tegen Waasland-Beveren. Nochtans zag Het Nieuwsblad een andere uitblinker.

Daar wordt namelijk voor Vanaken gekozen als dé uitblinker. "Hans Vanaken: belangrijk, maar bij fans toch ook wat verguisd. Een betere voetballer dan Vormer. Tenminste, dat vinden wij. Als het echt snel gaat, komt de Nederlander wel eens een stapje te laat. Terwijl snelle denker Vanaken volgens Meunier zelfs bij PSG meekan, beweerde die ooit. Was Diaby gisteren een beetje scherper geweest, dan had Vanaken er twee assists bij. Nu bleef het bij de pass op de 2-0 van Cools, en zelf de auteur van de 3-0. In alle drie goals eiste de Limburger zijn hoofdrol op."

Vanaken wordt echter niet evenveel bezongen als Vormer. "Die loopstijl, altijd aan hetzelfde tempo. De matte, nuchtere toon waarop hij praat. Dat tengere lijf van een langeafstandsloper. Het helpt niet. En het feit dat Vanaken, dit seizoen aan twee goals en vijf assists, niet elke week zo beslissend is. Op zijn 25ste oogt hij nog te wisselvallig. Ook tegen Waasland-Beveren viel hij aanvankelijk alleen op door zijn (dit keer) terechte protest voor de gele kaart die hij kreeg nadat Boljevic het contact had gezocht. Tot die 1-0 en hij na de rust overal was."

Zijn statistieken spreken echter voor zich. "Vanaken is een ploegspeler, maar hij heeft ook de schijn tegen. In België zijn er slechts vier spelers die zo vaak een doorsteekpass proberen in een match als Vanaken: Morioka, Berrier, Hanni en Ajagun van Kortrijk. Een blikopener, jawel, al zette Ivan Leko hem in de seizoensaanvang op de bank."