'Anderlecht te koop: Steenrijke Rus en Antwerp-man Gheysens doen bod op RSCA'

'Anderlecht te koop: Steenrijke Rus en Antwerp-man Gheysens doen bod op RSCA'

18-11-2017 05:47
17

De verkoop van RSC Anderlecht komt steeds dichterbij. Het is geen geheim dat de club te koop stond, maar dat zou nu toch sneller dan verwacht gaan gebeuren. Momenteel worden al gesprekken gevoerd met twee potentiële overnemers.

Het Laatste Nieuws weet dat er al vergevorderde onderhandelingen zijn met de Rus Alisher Usmanov enerzijds en de tandem Wouter Vandenhaute-Paul Gheysens anderzijds. Er was de voorbije dagen overleg over een potentiële overname. Er zijn echter nog enkele twijfels, wat een potentiële overname in de weg staat.

Roger Vanden Stock wil de club al een tijdje verkopen, maar niet aan eender elke prijs en ook niet aan eender wie. Er moest minstens 75 miljoen euro op tafel gelegd worden en de sportieve toekomst van de club moest verzekerd worden. Twee overnemers zouden daar voor kunnen zorgen.

Usmanov
De eerste die zich aanbood is Usmanov. De Russische ondernemer heeft het geld en goesting om zich bij Anderlecht in te kopen. Het feit dat hij ook aandeelhouder is van Arsenal, dat dan mogelijk zou samenwerken met paars-wit, is een pluspunt. Er is echter een gerucht dat hij zich via een stroman ook bij Everton heeft ingekocht. Anderlecht is daardoor iets afwachtender.

Vandenhaute-Gheysens
Na Usmanov kwamen er nieuwe mogelijke overnemers op de proppen. Gheysens, CEO van Ghelamco en de sterke man van Antwerp, hoopt samen met Anderlechtfan Vandenhaute (Woestijnvis) controle te krijgen over de club. Gheysens werkte in het dossier rond het nationaal voetbalstadion al samen met Anderlecht. Als hij de club overneemt, zou Anderlecht zich opnieuw in dat dossier kunnen betrekken.

Er is echter het 'probleem-Gheysens'. De zakenman is uiteraard nog eigenaar van Antwerp en heeft Luciano D'Onofrio aangesteld als TD. Aangezien meerdere ploegen in de JPL niet mogen bestuurd worden door één man, zal er een oplossing moeten komen. Zo zou Gheysens zich moeten terugtrekken uit Antwerp of niet zelf in Antwerp stappen. Zijn zoon Michael zou dat kunnen doen, maar die schimmige toestanden schrikken Anderlecht toch wat af.

Huidig bestuur
Aangezien de gesprekken al in een vergevorderde fase zitten, lijkt het niet lang meer te gaan duren vooraleer Anderlecht wordt overgenomen. In de nabije toekomst zou er echter niet al te veel veranderen. Zo blijft Roger Vanden Stock meer dan waarschijnlijk nog enkele jaren voorzitter en blijft Herman Van Holsbeeck tot aan zijn pensioen (in 2020) sportief manager. Ook Jo Van Biesbroeck zou algemeen manager blijven.