Een Belgische voetbalclub is eerder een lokale supermarkt

"Een Belgische voetbalclub is eerder een lokale supermarkt"

16-11-2017 23:47
3

STVV is niet langer meer in Belgische handen. DMM.com uit Japan bepaalt nu het beleid op Stayen. De Kanaries zijn nu de tien Belgische profclubs in handen van buitenlanders. Volgens sporteconoom Thomas Peeters hoeft dat niet erg te zijn. 

"Het is niet altijd kommer en kwel als er buitenlanders in het spel komen", aldus Peeters in Het Belang van Limburg. "Het is gewoon een feit dat Belgische clubs eerder verlies dan winst maken. Dus staan Belgische investeerders niet te springen om zich te mengen. Happen ze toch toe, dan hebben ze meestal dezelfde intenties als die buitenlandse firma's. Belgen zullen ook vooral buitenlandse spelers aantrekken, omdat daar meer winst uit te puren valt."

Kan er winst gemaakt worden met STVV? "STVV doet het momenteel goed, dus staan bepaalde voetballers in de belangstelling. Als er mooie afkoopsommen zijn, kan dat winst opleveren. Denk maar aan Standard, toen Duchâtelet de Luikse club kocht en meteen enkele toppers verkocht (Defour, Witsel en Pocognoli, nvdr.). De bedragen zullen bij STVV lager liggen, maar als enkele Truiense spelers voor meer dan een miljoen euro verkocht kunnen worden, loopt het totaalbedrag aardig op. Niet vergeten dat een typische, Belgische voetbalclub geen multinational is, je kan ze op economisch vlak eerder vergelijken met de lokale supermarkt."

Lees ook: Duchâtelet reageert na overname: "Fantastische combinatie die heel belangrijk is"