Van Himst over Lukaku: 'Weinig techniek compenseert hij met kracht en snelheid'

Van Himst over Lukaku: 'Weinig techniek compenseert hij met kracht en snelheid'

16-11-2017 16:15
1

Romelu Lukaku maakte tegen Japan zijn 31e doelpunt voor de Rode Duivels. Daarmee steekt hij Paul Van Himst en Bernard Voorhoof voorbij in de rangschikking. Zwaar tilt Van Himst er niet aan, integendeel. Hij ziet Lukaku er nog een pak doelpunten aan toe te voegen.

"Records zijn er om verbroken te worden. Ik gun het Romelu", reageert hij sportief bij het Laatste Nieuws. "Ik heb er niet van wakker gelegen. Mocht hij achter me blijven, was het straffer geweest. Pas op, ik stond niet diep in de punt zoals Romelu. Ik speelde altijd in functie van een andere spits, Jan Mulder bijvoorbeeld, en had die nodig om mijn goals te maken."

Van Himst weet als geen ander dat de positie van een spits verre van eenvoudig is. Hij zag hoe Lukaku werkte aan zijn minder sterke punten. "Technisch zal hij nooit de meest fijnbesnaarde zijn, maar Romelu compenseert dat met zijn pure kracht. Als je naast hem staat en ziet wat voor een mens hij is...”

Garantie op goals
Een aanvaller is altijd afhankelijk van de aanvoer. Indien die er bij Lukaku is, zal hij altijd een garantie op doelpunten zijn. "Kijk, als Romelu in een goeie ploeg speelt zoals nu bij Manchester United of België, dan zal hij altijd goals blijven maken. Reken maar dat er nog minstens 20 interlandgoals zullen bijkomen."

De viervoudige Gouden Schoen vindt Lukaku één van de beste Belgische aanvallers ooit. "Van mij mag hij zeker in dat rijtje. Daar plaats ik ook Roger Claessen, met wie ik opgegroeid ben, Jacky Stockman, Johan Devrindt en Raoul Lambert in.. Ik ben vooral blij voor Romelu. Ik zie hem daar op zijn zestiende nog staan bij de jeugd van Anderlecht. Toen was hij al een aimabele kerel."