Videorefs slaan terug: Wij veróórzaken geen problemen, wij lossen ze net op

Videorefs slaan terug: "Wij veróórzaken geen problemen, wij lossen ze net op"

16-11-2017 08:27
6

Christophe Delacour (46), Yves Marchand (51), Kris Bellon (48) en Tim Pots (43) zijn de vier videorefs in de Jupiler Pro League. Dit seizoen lagen ze al een paar keer onder vuur. Nu reageren ze voor het eerst samen in Het Laatste Nieuws op alle heisa rond hun beslissingen.

"Voor alle duidelijkheid: wij veróórzaken geen problemen, hé, wij lossen ze net op. Helaas zijn er speeldagen dat we er te weinig oplossen, maar ik snap niet dat sommigen nog twijfelen aan de toegevoegde waarde van de videoref. Zónder de videoref zouden er nul van de twaalf fases herbekeken zijn. Met andere woorden: wij corrigeerden acht beslissingen", is Pots van mening. 

Marchand vult aan: "Elke keer dat wij ingrijpen, wil dat zeggen dat de scheidsrechter wat heeft gemist." Volgens Bellon is de perceptie ook mis. ""Wij lezen al máánden dat we gebuisde refs zijn. Wel, ik ben al 33 jaar bezig met arbitrage. Soms tot 70 uur per week. De videoref is een nieuwe functie en uit idealisme heb ik 'ja' gezegd.' We zijn drie jaar terug van niks begonnen en ik moet zeggen: het is snel gegaan. Maar het is niet zo dat we maar wat aanmodderen en kijken waar we uitkomen."

Stelletje gebuisde scheidsrechters
Marchand: "Het is jammer dat we vaak omschreven worden als dat stelletje gebuisde scheidsrechters in dat busje. Je moest eens weten hoe professioneel we met arbitrage bezig zijn, hoeveel opleidingen we volgen, hoeveel tijd we daarin steken. Je zou eens moeten zien hoe wij in dat busje zo'n wedstrijd beleven: we doen high fives als we juist zitten. Ik heb soms de indruk dat men denkt: die videorefs zitten daar te kaarten en als er plots een betwiste fase komt, schrikken ze op . Neen, dus. Dat is één en al focus."