België-Japan werd ei zo na afgelast door...'dreigende aanslag'

België-Japan werd ei zo na afgelast door...'dreigende aanslag'

15-11-2017 07:00
2

Het had niet veel gescheeld of de interland tussen België en Japan was er niet geweest. Enkele uren voor de wedstrijd kwam er een tip binnen over een dreigende aanslag. Het OCAD kwam ter plaatse en er werd beslist om de wedstrijd toch te laten doorgaan.

De dreiging was wel ernstig. "We hebben serieus getwijfeld om de wedstrijd volledig te annuleren. Maar in samenspraak met het OCAD en de organisatoren lieten we ze toch doorgaan", reageert Brugs burgemeester Renaat Landuyt in Het Nieuwsblad. Extra controles en gewapende politiediensten moesten alles in goede banen leiden.

Bizar genoeg was er bijna niemand die afwist van de dreiging. Enkel de politie, het management van Club Brugge en mensen van de Voetbalbond kregen meer info. "Om geen paniek te creëren, hebben we het in dat kringetje gehouden", klinkt het bij de bond "Ook spelers en trainers wisten van niets. Wij hebben alleszins geen druk uitgeoefend om de wedstrijd te laten plaatsvinden."

Het OCAD deed een dreigingsanalyse en pas na de wedstrijd kwam een positief resultaat. Toch was het risico voor de toeschouwers beperkt. "Je speelt niet met de veiligheid van 21.000 mensen. Niet dat we schrik hadden tijdens de match, we waren wel extra op onze hoede."