Videoref in middelpunt van de storm, Verbist verschaft Pro League uitleg

Videoref in middelpunt van de storm, Verbist verschaft Pro League uitleg

13-11-2017 23:49
1

Sinds dit seizoen krijgt de Jupiler Pro League te maken met de videoref, maar het project vertoont nog wat kinderziektes. Dat heeft de vereniging van profclubs uit ons land natuurlijk ook gemerkt. Maandag kwam scheidsrechtersbaas Johan Verbist hen toespreken.

De grote man van de arbiters mocht op de koffie bij de Pro League, al zal de sfeer ongetwijfeld gespannen geweest zijn. Heel wat clubs voelden zich de voorbije weken en maanden immers benadeeld door de videoscheidsrechter. Drastische wijzigingen komen daar niet uit voort. "Er verandert niets", benadrukte Verbist meteen bij Het Laatste Nieuws. "Ik ben niet voor de Pro League verschenen om veranderingen aan te kondigen. We zijn gebonden aan een protocol."

De CEO van de Pro League, Pierre François, werd ook om een reactie gevraagd. "Verbist heeft ons erop gewezen dat we in een testfase zitten die gevoerd moet worden volgens het protocol van de IFAB. Dat betekent in het bijzonder dat de videoref niet moet ingrijpen in grijze zones en dat de eindbeslissing altijd de scheidsrechter op het veld toebehoort. De Pro League vindt dat de videoref de eindbeslissing moet kunnen nemen als hij vindt dat een tussenkomst nodig is. Anders zet je de veldarbiter voor een heel moeilijke beslissing", wijst hij op de kloof tussen beide partijen.