Drama voor Italië: ploeg ontbreekt voor het eerst sinds 1958 op een WK

Drama voor Italië: ploeg ontbreekt voor het eerst sinds 1958 op een WK

13-11-2017 22:40
4

Voor het eerst sinds 1958 ontbreekt Italië op een WK. In eigen huis slaagde de ploeg er niet in om de 1-0 achterstand tegen Zweden weg te poetsen.

De druk op bondscoach Giampiero Ventura was voor de return in Italië flink toegenomen vanwege de 1-0 nederlaag in Zweden, omdat het WK voor het eerst in zestig jaar (!) misgelopen dreigde te worden. De wedstrijd in San Siro was negentig minuten lang het aanzien waard. Het was Italië dat het initiatief toonde, maar het overwicht niet kon uitdrukken in doelpunten. Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz eiste met name in de eerste helft de hoofdrol op, omdat hij diverse handsballen van Italië in het strafschopgebied onbestraft liet. Aan de andere kant kwamen ook de Zweden meerdere keren goed weg.

In de tweede helft was het tegenhouden geblazen voor Zweden, dat niet de noodzaak zag om ook maar een fatsoenlijke aanval op te zetten. De ploeg van bondscoach Janne Andersson vestigde de hoop op counters, waar Zweden, met invaller Isaac Kiese Thelin, zo nu en dan gevaarlijk uit kon komen. Italië voerde de druk steeds meer op, bracht Zweden uit balans, maar scoorde niet. In de slotfase werden diverse grote mogelijkheden om zeep geholpen. Ook in de vijf minuten blessuretijd werd niet meer gescoord.

Voor het eerst sinds 1958 hoeft Italië zich niet te melden op een WK. Daarmee lijkt het bijna zeker dat de 39-jarige Gianluigi Buffon, die tegen Zweden zijn 175e interland speelde, zijn laatste eindtoernooi gespeeld heeft.